Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Előre megírt forgatókönyv szerint felekezeti tanítók küldöttsége kereste föl Dinnyés Lajos miniszterelnököt, és kérte a felekezeti iskolák gyors államosítását, a nevelők anyagi helyzetének javítását, az iskolaépületek helyreállítását, a klerikális reakció demokráciaellenes politikájának leleplezését. (A küldöttségről a Magyar Kommunista Párt államosítási bizottsága döntött május 31-én.)

Ordass Lajos a bányai, Túróczy Zoltán a tiszai, Szabó József a dunáninneni evangélikus egyházkerület püspöke és Németh Károly, a dunántúli egyházkerület püspökhelyettese közös pásztorlevélben tájékoztatta a híveket, hogy az evangélikus egyház egyetemes közgyűlését június 14-re összehívták, addig az egyházközségek a presbitérium gyűlésén mérlegeljék az iskolák államosítását és az ehhez kapcsolódó kérdéseket.

A Magyar Kommunista Párt Politikai Bizottsága az iskolák államosításának előbbre hozataláról döntött.

Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter levele Mindszenty József bíboros érsekhez a pócspetri „gyilkosság” ügyében. (Követelte a demokrácia ellen folyó mindennemű agitáció leállítását.) Mindszenty József válaszlevelében visszautasította a központi agitáció vádját, szerinte a kedélyek lecsillapításához csak az vezethetne, ha az izgalmat kiváltó államosítás lekerülne a napirendről.

A Szabolcs vármegyei Pócspetriben a község képviselő-testülete gyűlést tartott az iskolák államosításáról. Az este 7 órakor tartott litániáról hazatérő hívek először a községháza elé mentek, hogy megismerjék a képviselő-testület határozatát. Rövid idő múlva megjelent a rendőrség, és távozásra szólította föl a tömeget, amiből szóváltás kerekedett. Közben valaki kihívta a plébánost a templomból, de mielőtt ő a rendőrökhöz jutott volna, lövés dördült. A rendőrgyilkosságnak minősített baleset következtében meghalt Takács Gábor rendőr őrvezető. A helybeli segédjegyzőt, Királyfalvy (Kremper) Miklóst gyilkosság vádjával, Asztalos János plébánost mint „felbujtót” halálra ítélte a statáriális bíróság. Királyfalvyt kivégezték, a plébános büntetését kegyelemből életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. (Az eset hatékony propagandává vált az egyházi iskolák államosítását követelők kezében.)

A református egyház Zsinati Tanácsa ülést tartott. Elhatározta, hogy tájékoztatja a presbitériumokat az egyház és az állam viszonyának eddigi fejleményeiről, és állásfoglalást kér az iskolakérdésben.

A Független Kisgazdapárt országos értekezletén Bognár József belpolitikai beszámolója teljes egészében az egyház és állam viszonyáról szólt. (A kisgazdapárt a békés tárgyalások híve, fölajánlja a közvetítést.)

Budapesten mintegy 250 ezer főnyi tömeg részvételével megrendezték a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus jubileumi ünnepségeit. Ezen alkalomból XII. Pius pápa este 18 órakor rádiószózatot intézett a magyar néphez.

A püspöki kar nevében Mindszenty József bíboros érsek levelet intézett Ortutay kultuszminiszterhez, amelyben a tárgyalások megkezdésének előfeltételéül kikötötte, hogy kormánynyilatkozattal vegyék le a napirendről az iskolák államosításának ügyét.