Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Kihirdették az 1947:XVIII. törvénycikket a párizsi békeszerződés becikkelyezéséről. II. rész, I. cím, 2. cikk: „Magyarország minden szükséges intézkedést megtesz aziránt, hogy a magyar fennhatóság alá tartozó minden személynek biztosítsa faji, nemi, nyelvi vagy vallási különbség nélkül az emberi jogok és az alapvető szabadságok élvezetét, ideértve a véleménynyilvánítást, a sajtó és közzététel, a vallásgyakorlat, a politikai véleménynyilvánítás és a nyilvános gyülekezés szabadságát.” Az ország jogszabályai nem tehetnek különbséget az állampolgárok között faj, nem, nyelv vagy vallás alapján.

A katolikus püspökkari konferenciáról kiadott bizalmas utasítás arra szólította föl a papságot, hogy híveiket az ellenzéki pártok támogatására buzdítsák. A tanácskozásról a Magyar Kurirban megjelent közlemény szerint a konferencia „bármiféle pártnak kifejezett támogatásától tartózkodni kényszerül”.

A katolikus püspöki kar a papság és a szerzetesek szociális érdekeinek előmozdítására megalakította az Ecclesiasticorum Unio Gratia Emolumenti Socialis (EUGE) elnevezésű központi irodát Budapesten (Ferenciek tere 7.), amely gyógykezelést, gyógyfürdőt, utókezelést közvetít és fővárosi szállást nyújt.

Balogh István szeged-alsóvárosi plébános lemondott a Független Kisgazdapártban betöltött főtitkári tisztéről, kilépett a pártból és megalakította a Független Magyar Demokrata Pártot.

Délelőtt leégett a budapesti Szent István-bazilika kupolája.

Zászlóbontó nagygyűlést tartott a Zsidó Egység Demokratikus Hitközségi Párt. (A rendezvényt cionisták zavarták meg.)

Mindszenty József bíboros érsek Ortutay Gyulához írt levelében a törvényekre és az egyházi autonómiára hivatkozva ismét tiltakozott az állami tankönyvek kötelezővé tétele és az egyházi iskolákban használt tankönyvek fölülvizsgálata ellen.

Dinnyés Lajos miniszterelnök alakított kormányt. A legnagyobb hányadában kicserélődött kormányban vallás- és közoktatásügyi miniszter maradt Ortutay Gyula.

Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter meglátogatta a Pesti Izraelita Hitközség Abonyi utcai és Szt. Domonkos utcai gimnáziumát és általános iskoláit.