Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Az evangélikus egyház püspökei körlevélben értesítették a hívőket, hogy a Fébé Diakonissza Egyesület evangélikus kórház felállítását tervezi.

A Nemzeti Sportcsarnok gondnoksága értesítette az Actio Catholicát, hogy az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére február 23-ra tervezett ünnepségre – az osztrák–magyar ökölvívó-mérkőzés miatt – nincs módjában a már előzőleg lefoglalt termet rendelkezésére bocsátani.

Germanosz exarcha levelet intézett a budapesti görög alapítású egyházközségekhez. A megoldatlan kánonjogi helyzetben lévő görög alapítású magyar ortodox egyházközségeknek Konstantinápoly alá rendelését javasolta. (Mivel a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus nem volt hajlandó elismerni a budapesti görög alapítású egyházközségek magyar jellegét, a tárgyalások megszakadtak.)

Országos értekezletre jöttek össze a megmaradt magyar zsidóság fővárosi és vidéki képviselői, hogy megvitassák a zsidóság legégetőbb sorskérdéseit. Az értekezleten határozottan megfogalmazódott az igény: meg kell teremteni a magyar zsidóság egységét. → 1950. január 5.

Mindszenty József bíboros érsek főegyházmegyéje minden templomában szentségimádási órát rendelt el a békekötés aláírásának napjára.

Mindszenty József bíboros érsek táviratban kérte VI. György angol királytól és Harry Trumantól, az Amerikai Egyesült Államok elnökétől a szlovákiai magyarüldözés meggátlását. (Hasonló tartalmú táviratot kapott Giovanni Montini vatikáni helyettes államtitkár is.)

Árpád-házi Szent Margit ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilikában Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek a megbékélés szellemében az engesztelést és engesztelődést ajánlotta a híveknek.

XII. Pius pápa Shvoy Lajos székesfehérvári püspököt pápai trónállóvá nevezte ki.

Kihirdették az 1947:IV. törvénycikket az Egyes rangok és címek eltörléséről. E törvény szüntette meg az esztergomi érsek prímás hercegi rangját, továbbá a nemzetes, tekintetes, nagyságos, méltóságos, kegyelmes, nagyméltóságú és főméltóságú címeket is. Ennek megfelelően pl. a kanonokok a nagyságos, a prelátusok a méltóságos, vagy a püspökök a kegyelmes, eminenciás címzést nem használhatták.

Virág Ferenc pécsi megyéspüspök felhívással fordult papjaihoz a templomok meggyalázása ügyében. (A szentségtörés elkerülése érdekében megtiltotta a filiális templomokban és kápolnákban az Oltáriszentség őrzését; monstranciát a megszentelt Ostyával a plébániatemplomban sem szabad a tabernákulumban tartani.)