Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Grősz József szombathelyi megyéspüspök fölszentelte a kisunyomi KALOT Népfőiskolát.

A 7020/1942. ME számú rendelet a zsidó mező- és erdőgazdasági ingatlanokra vonatkozó rendelkezések alóli kivételezettség igazolásáról intézkedett.

Közzétették a honvédelmi miniszter 69 059/1942. számú rendeletét, amely munkaszolgálatra kötelezett minden 18–48 életév közötti zsidó férfit.

A Magyarországi Református Egyház Egyetemes Konventje Muraközy Gyula konventi missziói lelkész előadó elnöklete alatt megalakította a Jó Pásztor Bizottságot, amelynek eredeti célja a zsidóságból áttért református egyháztagok lelki gondozása, és az arra rászorulók szociális és karitatív gondozása volt. (Az evangélikus egyház nem alakított külön bizottságot, hanem képviselőt küldött a Jó Pásztor Bizottságba.)

A német kormány jegyzéket juttatott el a magyar kormányhoz, amelyben a zsidóságnak a gazdasági és kulturális életből való eltávolítását, sárga csillaggal való megjelölését és a deportálás haladéktalan megkezdését követelte. → 1943. április 17.

A Gestapo Párizsban letartóztatta Uhl Antalt, az ottani magyar kolónia katolikus lelkészét. → 1943. január 8.

Sztójay Döme berlini magyar követ jelentése szerint Hans Luther német helyettes külügyi államtitkár kérte, hogy „foglalkozni és folyamatba tenni kellene a magyarországi zsidók kilakoltatását, amely vonatkozásban ezen zsidók a német szervektől lennének átvéve és a keleti területekre áttelepítve”. → október 17.

Budapesten megtartották a XXX. Katolikus Nagygyűlést. Központi témája: a család és a nemzet megmentése. Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás az egyház feladatairól szólt a család és az állam szolgálatában. Szinyei Merse Jenő kultuszminiszter az egyház jogairól az iskolákban, Béldy Alajos altábornagy a katolikus ifjúság feladatairól beszélt. → 1943. szeptember 30.–október 2.

Ünnepélyes keretek között megnyitották a hajdúdorogi görög katolikus líceumot és tanítóképzőt. Igazgatója Estók Bertalan (a későbbi neves barlangkutató) lett.

Kállay Miklós miniszterelnök 5300/1942. számú rendelete szabályozta a zsidók tulajdonában lévő egyes ingatlanok elidegenítését.