Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

XI. Pius pápa Szmrecsányi Lajos egri érseket püspökké szentelésének 25 éves jubileuma alkalmából pápai trónállóvá nevezte ki.

Kelemen Krizosztom győri főgimnáziumi igazgatót a Szentszék a pannonhalmi főapát rendkívüli helyettesévé nevezte ki.

Hanauer A. István váci megyéspüspök Hatvanban fölszentelte a munkások templomát.

Zalaegerszeg városa ünnepélyesen köszöntötte a Törökbálintról odaköltözött Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend tagjait. → október 6.

Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás meghívására a Nemzetközi Katolikus IKA (Internacio Katolika – eszperantó) Szövetség Budapesten tartotta IX. kongresszusát.

Rott Nándor veszprémi megyéspüspök megáldotta a IV. Károly király emlékére Tihanyban emelt Kálvária-stációkat.

A szatmári egyházmegye magyar területét a pápa önálló apostoli kormányzósággá alakította.

Románia és a Vatikán képviselői kicserélték a konkordátum ratifikációs okmányait. A konkordátum a román területekre kinevezett főpásztorokat eltiltotta attól, hogy a trianoni határokon túl eső területeken joghatóságot gyakoroljanak. Ezért a nagyváradi egyházmegye magyarországi területéből a Szentszék apostoli kormányzóságot létesített Debrecen székhellyel. Apostoli kormányzó: Lindenberger János pápai prelátus, váradi kisprépost, krasznai főesperes, kanonok, debreceni plébános. A csanádi egyházmegye Romániában maradt részéből fölállították a temesvári egyházmegyét. → 1931. június 19.

Kihirdették az 1929:XXXI. törvénycikket Az 1929/30. évi állami költségvetésről. A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium vallási célok támogatása címén kongrua kiegészítésre 4 119 896 pengőt, egyéb hozzájárulásra 4 058 954 pengőt irányzott elő. A nem állami iskolák támogatására 26 324 330 pengő illetményt, 11 836 590 pengő nyugdíjat, 436 850 pengő egyéb kiadást terveztek.