Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Kihirdették az 1929:XXX. törvénycikket A közigazgatás rendezéséről. 2. §: a törvényhatósági bizottságok tagjai a törvényesen bevett vagy elismert vallásfelekezetek képviseletét is jelenti; 4. §: ezek száma a hívek számarányához igazodik. A vallásfelekezeteket a legnépesebb egyházközségeik (hitközségeik) élén álló lelkészek képviselik. A törvény elfogadásakor 25 vármegyei törvényhatósági bizottságnak volt 151 latin szertartású katolikus, 8 görög szertartású katolikus, 55 református, 19 evangélikus, 3 keleti ortodox és 10 izraelita tagja. A 10 törvényhatósági jogú városi törvényhatóságnak 28 római katolikus, 9 református, 3 evangélikus és 3 izraelita tagja volt. (Budapestre külön törvényhatósági törvény vonatkozott.)

Mészáros János budapesti általános érseki helytartó fölszentelte az Országos Katolikus Nővédő Egyesület Budapest, Bokréta u. 3. szám alatt létrehozott Munkásnők Otthonát.

Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás vezetésével nemzeti zarándoklás indult Rómába XI. Pius pápa aranymiséje, valamint Monté Cassinóba, Szent Benedek regulájának 1400 éves jubileuma alkalmából.

A Magyar Görög Katolikusok Országos Szövetsége kérvényt intézett XI. Pius pápához, amelyben arra kérte, hogy a Nagy Szent Vazul-rend máriapócsi monostorát nyilvánítsa önálló anyamonostorrá, és egyben emelje apátsági rangra. (A Szentszék válasza: a máriapócsi kolostor függetlenítésére irányuló kezdeményezésnek vagy a máriapócsi szerzetesektől, vagy tőlük és a hajdúdorogi ordináriustól kell kiindulnia.)

A Szent Benedek-rend celldömölki apátsága a rend alapításának 1400 éves jubileumát ünnepelte. Az ünnepségen Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás is részt vett.

Gr. Zichy Gyula kalocsai érsek fényes ünnepség keretében szentelte föl a Szabadka el nem szakított területén, Csikérián épült új templomot. Az ünnepségen részt vett Scitovszky Béla belügyminiszter is.

Budapesten elhunyt Baracs Károly udvari tanácsos, 1921–1926 között a Budai Izraelita Hitközség elnöke, 1926-ban a Magyar Zsidók Pro Palesztina Szövetségének alapítója, majd elnöke, az Országos Rabbiképző Intézet vezérlő bizottságának tagja, a Polgári Radikális Párt egyik alapítója.

Sopronban Grősz József győri segédpüspök megáldotta és letette a domonkos rendi szeretetház alapkövét.

R. P. Martin Gillet Szent Domonkos-rendi tartományi főnök, francia hitszónok és tudós előadást tartott a képviselőház delegációs termében.