Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Szmrecsányi Lajos egri érsek megkapta Horthy kormányzótól a magyar érdemkereszt nagykeresztjét.

Verseghi Nagy Elek rendkívüli követ és megbízott miniszter lett a vatikáni magyar követ. → 1927. szeptember 22.

A misszióspapok (lazaristák) 1920-ban létrehozott viceprovinciája a Szentszék engedélyével önálló provinciává lett, melynek vizitátorává (tartományi főnök) a generális főnök Áronffy Ferencet, az addigi vicevizitátort nevezte ki.

A püspöki kar elfogadta az új katolikus Tanterv és Utasítást, amelynek alapját az 1925. május 14-i állami tanterv adta, kidomborítva benne a katolikus szempontokat. Ugyanezen az ülésén állást foglalt a női cserkészet ellen. → október 8.

Az adventista felekezet Magyar Uniója Közép-Magyar Területe I. konferenciáján külön területté szerveződött a Nyugat-Magyar Terület, miután taglétszáma elérte a 250 főt. Ezzel kialakult a Magyar Unió hármas szervezete.

A Keresztény Nemzeti Gazdasági Párt és az Országos Keresztény-Szocialista Párt egyesüléséből létrejött a Keresztény Gazdasági és Szociális Párt.

A Sacra Religiosorum Sodalium Congregatiónak a pápa által jóváhagyott rendelete a minorita rend Erdélyben lévő nyolc házából külön erdélyi tartományt alakított.

A Belügyi Közlönyben megjelent a 4347/1925. BM számú rendelet, amely szerint „nem követ el kihágást az, aki a baptista, mint törvényesen elismert vallásfelekezetnek áhítatos összejövetelein részt vesz”.

A rádió először közvetített szentbeszédet, amelyet Tóth Tihamér tartott a budapesti Belvárosi plébániatemplomban. Első szavai ezek voltak: „Gloria in altissimis Deo” (Dicsőség a magasságos Istennek).

A Magyarországi Baptista Egyház Varina Brown amerikai asszony 22 ezer dolláros adományából a (mai) Bem rakparton vásárolt teológiai szeminárium céljaira szolgáló ingatlant.