Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Sebestyén Jenő teológiai tanár megjelentette a Kálvinista Szemle című egyháztársadalmi hetilap első számát. (A lap 1933 végén szűnt meg.)

A budapesti református egyházközség presbitériuma négy református vallású, a tanácsköztársaság alatt vezető szerepet játszott politikust, Garbai Sándort, Kunfi Zsigmondot, Jászi Oszkárt és Fényes Lászlót törölte az egyházközség tagjai sorából.

Budapest I. kerületében parlamenti képviselővé választották Slachta Margitot, a Szociális Missziótársulat alapító tagját, a Magyar Nő című keresztény nőmozgalmi hetilap szerkesztőjét. Ő volt az első magyar nőképviselő.

Az 1348/1920. VKM eln. számú rendelet értelmében a tanácsköztársaság alatt az állami anyakönyvi hivataloknak beszolgáltatott felekezeti anyakönyvek haladéktalanul visszaadandók.

XV. Benedek pápa „sub plumbo” domitianopolisi c. püspökké nevezte ki Zadravecz Istvánt, szegedi ferences rendházfőnököt. → május 7.

A katolikus püspöki kar értekezlete felkérte a hercegprímást, utazzon Rómába, s tárgyaljon annak érdekében, hogy a határok módosítása ellenére a Felvidéken megmaradjon a magyar katolikus egyház adminisztratív egysége. XV. Benedek pápa válaszában közölte, hogy a béke ratifikációja után hat hónappal tárgyalásokat kénytelen kezdeni a határoknak megfelelő új egyházmegyei beosztásokról. Ugyanekkor a hercegprímás bejelentette, hogy Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává történt megválasztása alkalmából a magyar katolikus egyház nevében írásban üdvözölte.

Elhunyt Kohn Sámuel királyi udvari tanácsos, a Pesti Izraelita Hitközség főrabbija.

Csernoch János bíboros hercegprímás üzenetben reagált a szlovákiai magyar papság 1919. november 19-i memorandumára, panaszkodott, hogy sem levelet, sem körlevelet, de még liturgikus naptárakat sem tud küldeni egyházmegyéje megszállt területére.

Életbe lépett A budapesti katolikus egyházközségek igazgatásának szabályzata. (Csernoch János bíboros hercegprímás 1920. február 27-én, Haller István vallás- és közoktatásügyi miniszter március 2-án hagyta jóvá.)

A nemzetgyűlés a református vallású Horthy Miklóst választotta meg kormányzónak.