Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Nagyváradon elhunyt Bunyitay Vince váradi kanonok, c. püspök, neves egyháztörténész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

A Legszentebb Üdvözítő Leányai pozsonyi kongregációja elvált a bécsi, illetve niederbronni anyaháztól, s a magyarországi házakat Csernoch János hercegprímás önálló kongregációnak nyilvánította. → 1925. január 28.

A katolikus püspöki kar, illetve a püspökök rendelkezésére valamennyi plébános Jézus Szent Szíve oltalmába ajánlotta Magyarországot.

Lelkészárvák számára Hajdúböszörményben megnyílt az Országos Református Lelkész Egyesület bentlakásos nevelőintézete, a Fiú-Kálvineum.

Budapest VIII. kerületében megnyílt a Szent Szív Sophianum Leánygimnázium (Sacre Coer).

A honvédelmi miniszter 180 277/5/ 1914. szám alatt értesítette az Országos Rabbiképző Intézetet, hogy az izraelita növendékeket – elfogadva lemondásukat a véderőtörvényben biztosított kedvezményekről – beosztotta a budapesti hadikórházakhoz irodai szolgálattételre.

I. Ferenc József magyar király fölajánlotta trónját és országát Jézus Szent Szívének. → 1915. január 1.

Megnyílt a Debreceni M. Kir. Tudományegyetem, amelyen 7 tanszékkel református teológiai kar működött 1950-ig. → 1916. november 18.

XV. Benedek pápa az Ad Beatissimi kezdetű, trónra lépési enciklikájának központi gondolata a háború elítélése és a béke helyreállításának sürgetése volt. Ismételten megbélyegezte a modernizmust, de ugyanakkor véget vetett a modernista teológusok elleni támadásoknak.

Kihirdették az I. Ferenc József király által szeptember 20-án szentesített 1914:XLI. törvénycikket A becsület védelméről. I. fejezet 3. §: nyolc naptól egy évig terjedő fogházbüntetéssel sújtható az, aki rágalmazza vagy becsületében sérti a törvényesen bevett vagy elismert vallásfelekezet lelkészét, ha a sértés a hivatás gyakorlására vonatkozik.