Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Megalakult az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület. Elnöke: br. Hercog Mór Lipót. Társelnöke: Hevesi Simon. Alelnökei: Grauer Vilmos, Kohner Adolf, Leitner Adolf, Csepeli Weisz Manfréd, Adler Illés, Fischer Gyula.

X. Pius pápa konstitúciót adott ki, amellyel megszüntette a világi hatalmaknak a pápaválasztásnál eddig gyakorolt vétójogát, s kiközösítés terhe mellett megtiltotta a kardinálisoknak, hogy bármely világi hatalomtól elfogadják a vétó javasolására vonatkozó megbízást.

Gr. Aponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter 1083/1909. eln. számú rendelete megszüntette a nem római katolikus lelkészek párbér szolgáltatását.

X. Pius pápa a magyar püspöki kar kérésére az 1906. január 18-án kelt, Németországra vonatkozó Provida dekrétum hatályát Magyarországra is kiterjesztette, amely érvényesnek ismerte el a protestáns lelkész előtt megkötött vegyes házasságokat is abban az esetben, ha a más vallású fél sohasem volt katolikus. (Ezzel visszaállt a Ne temere előtti rend a passiva assistentia engedélyezésének kivételével. A Provida a passiva assistentiát nem engedte, ha a felek nem adtak reverzálist.) → 1912. június 21.

X. Pius pápa a Ne temere dekrétum érvényességét a magyar szent korona országaira nézve egy évre felfüggesztette.

Pozsonyban megalakult a Magyarországi Evangélikus Missziói Egyesület 251 taggal. Célja a misszionáriusok képzésének támogatása új missziók számára. (Az egyesület 1951-ben szűnt meg.)

Heti többszöri kiadásban Budapesten megjelent a Katolikus Tudósító című kőnyomatos sajtóhírszolgálat. (Címe 1911. szeptember 14. óta Magyar Kurír. Máig megjelenik.)

I. Ferenc József király jóváhagyta, Wekerle Sándor miniszterelnök 305/1909. szám alatt közzétette az ortodox szerb metropólia egyházi, iskolai és alapítványi ügyeire vonatkozó, 1868. augusztus 10-én királyi rendeletbe foglalt szabályzat módosítását az adminisztrációs költségek fedezéséről.

X. Pius pápa életre hívta a Szentszék hivatalos közlönyét, az Acta Apostolicae Sedist, amely közli a hivatalos pápai megnyilatkozásokat és a kuriális hatóságok engedélyeit, döntéseit.

Eperjesen szobrot avattak az 1687-ben itt működött vésztörvényszék áldozatainak emlékére. (I. Lipót engedélyével, gr. Caraffa Antal tábornok válogatott kínzásokkal kizárólag protestáns férfiakat végeztetett ki a Thököly-féle fölkelésben való részvételük miatt.)