Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

I. Ferenc József király megerősítette a debreceni református zsinat által alkotott egyházi törvényeket. (A 90. § értelmében tízévenként zsinatot kell tartani.) → 1891. december 5–16.

Pozsonyban zsidóellenes zavargások voltak, aminek következtében a belügyminiszter az egész vármegye területére statáriumot rendelt el, míg Vas, Somogy, Sopron, Zala, Moson és Szabolcs vármegyékbe a honvédelmi miniszter katonaságot rendelt ki az ottani zsidók védelmére.

Iglón tanácskoztak a Szepesség zsidó községeinek küldöttei, és kimondták egy országos zsidó szövetség megalakításának a szükségességét. A hitközségeket csatlakozásra szólító felhívásuk eredménytelen maradt.

Gr. Esterházy István pozsonyi főispán Simor János esztergomi érseknél tett látogatásán javasolta egy katolikus tudományegyetem Pozsonyban való fölállítását.

Az Országos Törvénytárban kihirdették a király által június 15-én szentesített 1882:XXIII. törvénycikket A gyulafehérvári káptalani és kolozsmonostori conventi erdélyi országos levéltárnak, a Magyar Országos Levéltárral egyesítéséről.

Kifogták a Tiszából Solymossy Eszter cselédlány holttestét. Sértetlen nyaka bizonyította a rituális vérvád alaptalanságát. (Az ügy mégsem zárult le, mert az oszló holttestben az anya nem ismerte föl leányát. A zsidók elleni vádat hullacsempészés vádjával súlyosbították, miszerint a vizsgálat félrevezetése érdekében idegen hullára adták Eszter ruháit.) → 1883. június 17., augusztus 3.

A nyíregyházi törvényszék a tiszaeszlári vérvád kivizsgálására kiküldte Bari József törvényszéki jegyzőt. (Scharf József zsidó templomszolga ötéves fiát édességgel vallomásra biztatta, aki elmondta, hogy apja csalogatta lakásukra Esztert, s ott átvágta a nyakát. Erre a vallomásra még aznap letartóztatták az egész Scharf családot, hiába tagadták a vádat.) → június 18.

Három nappal a zsidók peszach ünnepe előtt, Tiszaeszláron eltűnt Solymossy Eszter tizennégy éves cselédlány, amíg a falu szatócsánál járt. A lány nem került elő, s a közvélemény hatására Eszter anyja május 4-én vádat emelt: leányának a zsidók vérét vették, hogy azt fölhasználják a húsvéti kenyérhez. → május 19.

A Kúria elvi jelentőségű döntést hozott a két gyermek elkeresztelésével vádolt tatai káplán ügyében: az ítélet kimondta, hogy az 1879:XL. törvénycikk 53. §-a az 1868:LIII. törvénycikknek nem a gyermekek vallását meghatározó 12., hanem csakis az áttérésekre vonatkozó 2. §-át akarta büntető szankcióval ellátni. Mivel pedig a kisdedeknél az áttérés lehetősége kizárt, az elkereszteléssel vádolt lelkész nem ítélhető el a hivatkozott törvényhely alapján.

Istóczy Győző képviselő Vas vármegyei katolikus papok kérvényét ajánlotta a képviselőháznak a zsidó emancipáció eltörlése tárgyában.