Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Tisza Kálmán miniszterelnök belügyminiszterként kiadott 39 931/ 1881. számú körrendelete a magyarországi betegápoló irgalmas rend igazolt kiküldötteinek engedélyezte a könyöradományok gyűjtését.

Megkezdte működését a pozsonyi Evangélikus Hittudományi Főiskola.

A tanítórendek főnökei Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter középiskolai törvényjavaslatával kapcsolatos nyilatkozatukban a szerzetesi iskolák katolikus jellegének hangsúlyozottabb kiemelését kívánták.

Szerb egyházi kongresszus kezdődött Karlócán. (A király a kongresszusi választást megsemmisítve, 1882. január 6-án, a szerb nemzeti egyházi kongresszus autonóm jogának megsértésével, German Andjelićet nevezte ki érsek-metropolitává és szerb pátriárkává.)

A református egyház debreceni „alkotmányozó zsinata” 29 ülésen egyházalkotmányt és egyházi szervezetet alkotott; fölállította az egyházi közalapot (domestica), létrehozta az egységes igazgatású, az erdélyi egyházkerület csatlakozása révén öt egyházkerületből álló magyar református egyházat. A zsinat az intézmény nevét az „Evangélium Szerint Reformált Magyarországi Keresztyén Egyház” (rövidítve: Ev. Ref.) formában határozta meg. Alapelvül mondta ki a zsinat, hogy a magyarországi református egyház „zsinat-presbiteri rendszer” szerint kormányozza magát. (Ez volt az első olyan zsinat, amelyen egész Magyarország reformátussága képviseltette magát.) → 1882. október 11., 1891. december 5–16.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 32 399/1881. szám alatt elrendelte, hogy az izraelita hitközségből kilépő tagok a hitközségi terheket még három éven át kötelesek viselni.

Gr. Szapáry Gyula pénzügyminiszter 63 141/1881. számú körrendelete „a m. kir. államkincstárt, mint kegyurat, e minőségében terhelő építési és javítási, valamint a javadalmazott lelkészekre nehezülő javítási kötelezettségek szabályozása tárgyában”.

Derzsi Károly tordai gimnáziumi paptanár személyében beiktatták az anyaegyházzá szerveződött budapesti unitárius fiókegyház első lelkipásztorát.

I. Ferenc József király szentesítette, és az országgyűlés mindkét házában kihirdették az 1881:LX. törvénycikket A végrehajtási eljárásról. 51. §: végrehajtás alá nem esnek, s ennélfogva le sem foglalhatók: a.) az isteni tiszteletre közvetlenül szánt tárgyak; b.) az isteni tiszteletre szánt helyiségekhez tartozó tárgyak; c.) vallási ereklyék.

A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 11 166/1881. számú rendelete a tanítórendi tagok tanári vizsgálatáról. (Egyetemi tanulmányok nélkül is kaphatnak tanárvizsgálati engedélyt, ha igazolják, hogy foglalkoztak olyan tanulmányokkal, melyek alapján a szakképzettség megszerezhető. A már alkalmazásban lévők – érettségi és teológiai végzettség esetén – külön engedély nélkül tanári alap- és szakvizsgára engedhetők.)