Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Az év végén megtartott népszámlálás adatai szerint Magyarország (Horvátország és Fiume nélkül) lakossága 13 749 603 fő. Felekezeti megoszlás: latin szertartású katolikus 47,22%; görög szertartású katolikus 10,86%; ortodox 14,12%; evangélikus 8,07%; református 14,70%; unitárius 0,41%; izraelita 4,56%.

Budapesten a Dohány utcai baptista imaházban megtartotta első magyarországi összejövetelét az Evangéliumi Világszövetség.

Kálmán Dezső kölkedi református és Lágler Sándor evangélikus lelkész szerkesztésében Kecskeméten megjelent a Protestáns Pap című havilap. Cikkei a gyakorló lelkészet és az egyházi közélet kérdéseivel foglalkoztak. (1908-ban szűnt meg.)

XIII. Leó pápa az Aeterni Patris kezdetű enciklikájában a katolikus teológia normájává emelte a tomizmust. (Csak Aquinói Szent Tamás tanai lehetnek a keresztény bölcselet alapjai.)

Kihirdették az 1879:XXXVI. törvénycikket A közös hadsereg (haditengerészet) és a honvédség beszállásolásáról. A 10. § az egyházi épületeket, helyiségeket mentesítette a katonai beszállásolás alól. — Kihirdették az 1879:XL., A magyar büntető törvénykönyv a kihágásokról szóló törvénycikket. III. fejezete a vallás és annak szabad gyakorlata elleni kihágásokat tárgyalta. 51. §: aki az állam által elismert valamely hitfelekezet vallásos tiszteletének tárgyát a vallásos szertartásra rendelt helyiségen kívül nyilvánosan meggyalázza és ezáltal közbotrányt okoz: 8 napig elzárható; 52. §: aki megszegi a vallás- és ünnepnapi munkaszünetet, 100 Ft-ra büntethető; 53. §: aki 18 év alatti kiskorú egyént vallásváltoztatásra kényszerít, 2 hónapi elzárásra és 300 Ft-ra büntethető (ún. „csapdaparagrafus”)

A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium fölterjesztésére I. Ferenc József király jóváhagyta A magyarországi és erdélyi görög-keleti román egyház szervezési szabályzatát.

I. Ferenc József király szentesítette az 1879:XVIII. törvénycikket A magyar nyelv tanításáról a népoktatási tanintézetekben. 1. §: mind a felekezeti, mind a más jellegű tanítóképzőkben, amelyekben a tanítás nyelve nem a magyar, a magyar nyelv oly óraszámmal tanítandó, hogy azt minden tanítójelölt beszédben és írásban elsajátíthassa.

XIII. Leó pápa bíborossá kreálta Haynald Lajos kalocsai érseket.

A Bakáts téri plébániatemplomot meglátogatta I. Ferenc József király és Erzsébet királyné, aki a templom védnöke volt.

Megalakult a jászberényi Keresztény Nőegylet, amelynek célja az árva gyermekek neveltetésének támogatása volt. Fővédnöke: gr. Apponyi Albertné.