Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Zemplén vármegye görög katolikus papsága sátoraljaújhelyi közgyűlésén a Gergely-naptár bevezetését javasolta, mert a vegyes vallású és vegyes szertartású vidékeken a görög katolikus hívek képtelenek ünnepeiket megtartani. → 1899. október 3.

Szász Gerő református lelkész Kolozsvárott elindította az Erdélyi Protestáns Közlöny című hetilapot. (1881 őszétől Protestáns Közlöny címmel jelent meg.)

Magyarországon a római katolikus egyház szerzetesrendjeinek összesen 290 rendháza volt, ezekben 2586 szerzetes és 767 apáca élt. (A férfi rendek megoszlása: bencések 7 kolostor 174 szerzetessel,premontreiek 5 kolostor 125 szerzetessel, ciszterciek 3 kolostor 80 szerzetessel, piaristák 27 kolostor 310 szerzetessel, domonkosok 3 rendház 9 szerzetessel, minoriták 17 rendház 152 szerzetessel, ferencesek 85 rendház 1064 szerzetessel, johanniták 13 rendház 166 szerzetessel, jezsuiták 3 rendház 135 szerzetessel [1892-ben már 5 rendház 649 szerzetessel], kapucinusok 7 rendház 113 szerzetessel, szerviták 3 rendház 26 szerzetessel, karmeliták 1 rendház 14 szerzetessel.)

1870 és 1871 között három kötetben megjelent a Kecskeméti Lelkészi Tár, a gyakorló protestáns lelkészséghez tartozó munkák gyűjteménye.

IX. Pius pápa levélben szólította föl Simor János hercegprímást, hogy hirdesse ki az infallibilitás dogmáját. → 1871. március 3., szeptember 15.

Pesten, a régi Országházban megnyílt a katolikus autonómiát felállítani hivatott országos kongresszus, amelyen 12 képviselő jelent meg. → 1871. január 21., 1897. május 14.

Az egységes Olaszországgal támadt konfliktusa miatt IX. Pius pápa meghatározatlan időre elnapolta a Zsinatot, a Vatikánba zárkózott és fogolynak nyilvánította magát. → 1961. december 25.

Br. Eötvös József kultuszminiszter figyelmeztette a katolikus püspöki kart, hogy a királyi tetszvényjog Magyarországon az egyházi javadalmak betöltését és a pápai bullák kihirdetését királyi jóváhagyáshoz köti. → október 31.