Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Samassa József esztergomi kanonok lett a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium I. ügyosztályának főnöke miniszteri tanácsosként. (Hivatalától szepesi megyéspüspökké való kinevezésekor vált meg.) → 1871. május 2.–1872. augusztus 17.

Lónyay Menyhért pénzügyminiszter 31 682/1869. számú, Magyarország és Erdély valamennyi pénzügyi igazgatóságához intézett körrendeleté a kegyes rend megadóztatásáról. (A rendtagjai az ún. „kereseti adó” alá esnek. Házaik csak akkor adómentesek, ha lakásul vagy tudományos gyűjtemény elhelyezésére szolgálnak.)

Irányi Dániel törvényjavaslatot nyújtott be a vallásszabadságról. (Eszerint a gyermekek vallási nevelése a szülőtől függ, s abba azok akarata ellenére senki sem avatkozhat bele.)

A katolikus püspöki kar tanácskozása elhatározta: Róma állásfoglalásáig az 1868:LIII. törvénycikk 12. §-ában foglaltak ellenére is megengedi a vegyes házasságok ünnepélyes megáldását, amennyiben a szülők reverzálist adtak.

Megnyílt az autonómia előkészítő kongresszus, amely egy 18 tagú bizottságot küldött ki a végleges választási szabályzat kidolgozására. → szeptember 26., 1870. február, október 26.

I. Ferenc József király szentesítette az izraelita felekezetek képviselőinek országos kongresszusán elfogadott szervezeti szabályzatot, ezzel a Magyarországon élő izraeliták neológ (kongresszusi) irányzata külön önkormányzatot nyert.

A karlócai szerb nemzeti egyházi kongresszus megalkotta a szerb egyházi önkormányzat új szabályzatát, s döntő befolyást biztosított a világiaknak az egyházi és iskolai ügyek kezelésében.

16 férfi és 8 nő jelenlétében Ferencz József unitárius lelkész megtartotta az első unitárius istentiszteletet Pest-Budán, a református tanoda dísztermében.

Simor János esztergomi érsek autonómia előkészítő kongresszust hívott egybe, miután megtartották a választásokat. A megválasztott képviselők 2/3-a azonban nem jelent meg. → június 24.