Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Br. Eötvös József kultuszminiszter zsidó bizalmi férfiakat hívott tanácskozásra, hogy a községi és iskolai ügyek rendezése céljából összehívandó kongresszusról eszmét cseréljenek.

Az erdélyi róm. kath. Státus I. közgyűlése megállapította a Státus szervezetét. Éles ellentét mutatkozott br. Fogarassy Mihály erdélyi püspök és a Státus liberális világi képviselői között. A szervezeti szabályzat szerint a státusgyűlés egyházi és világi tagokból áll, akiknek 1/3-a egyházi, 2/3-a világi. Jog szerint helyet kapnak benne a gyulafehérvári székeskáptalan tagjai, a papnevelő intézetek tanárai, a patrónusok, dignitáriusok, a városok és vármegyék katolikus vallású polgármesterei, illetve alispánjai, a kolozsvári tudományegyetem katolikus vallású tanárai, egyes katolikus intézmények (gimnázium, internátus, árvaház stb.) igazgatói. Az espereskerületek egy-egy papi és két-két világi képviselőt választanak. A 3000 és 5000 lelket meghaladó egyházközségek külön egy, ill. két képviselőt küldhetnek a státusgyűlésre. A kolozsvári belvárosi egyházközség három képviselő küldésére jogosult. → 1873. május 12–13.

Az Idők Tanuja című lap közölte a püspöki kar autonómia-tervezetét, amelyet fölterjesztettek a királyhoz.

Gr. Albert Crivelli, a Monarchia szentszéki nagykövete jegyzékben fejtette ki a Szentszéknek, hogy a terhessé vált konkordátumot meg kell szüntetni, s ezt követően új szerződést kell kötni. → március 18.

Br. Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter 15 501/1867. számú rendelete a középiskolai önképző egyletek tárgyában: „A politikai és vallási feszegetés szigorúan kizárandó.”

Pesten megkezdték a ferencvárosi új plébániatemplom építését a mai Bakáts téren.

A székesfőváros II. kerületében megnyílt a Kir. Egyetemi Katolikus Reálgimnázium.

A katolikus alapok kezelését a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium vette át. (A vallásalap törzsvagyona ekkor 24 millió Ft, évi bevétele 1,3 millió Ft.)

I. Ferenc József király szentesítette az 1867. évi törvényeket, köztük a XVII. törvénycikket Az izraeliták egyenjogúsításáról polgári és politikai jogok tekintetében. „1. §: Az ország izraelita lakosai a keresztény lakosokkal minden polgári és politikai jog gyakorlására egyaránt jogosítottnak nyilváníttatnak. 2. §: Minden ezzel ellenkező törvény, szokás vagy rendelet ezennel megszüntettetik.”

A főrendiház az izraeliták egyenjogúsításáról szóló törvényjavaslatot tárgyalta. A jelen volt 68 főrend közül 64 a javaslat mellett szavazott.