Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Nagy Lajos (Ludovicus Nagy) adatai alapján végzett mai számítások szerint az ország lakossága (Erdélyt, Horvátországot és a Határőrvidéket nem számítva) 9 801 255 fő. A lakosság vallásilag a következőképp oszlott meg: latin és görög szertartású római katolikus 60,37%, ortodox 11,56%, református és evangélikus 25,69%, zsidó 2,28%.

XII. Leó pápa a nyilvános konzisztóriumban is kihirdette Rudnay Sándor esztergomi érsek (I. Ferenc király neheztelése miatt a vártnál évekkel későbbi) bíborosi kinevezését.

Királyi leirat jóváhagyta Pyrker László egri érsek szándékát magyar nyelvű tanítóképző intézet alapítására. → december 2.

Életének 89. évében Budán elhunyt Dionysziosz Popovics (Popovics Dénes), akit a konstantinápolyi pátriárka 1785-ben belgrádi, 1790-ben budai püspökké nevezett ki. (A Szerbiai Ortodox Egyház ekkor a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak volt alárendelve.) Az ő püspöksége alatt épült a hazai görög templomok és iskolák többsége.

Az országban 130 plébániai és kápláni állás üresen állt.

A nyíri esperesi kerület egyházközségeit (Lugos, Fábiánháza, Vasvári, Ders, Császári, Hodász, Parasznya és Penészlek) visszacsatolták a munkácsi görög katolikus egyházmegyéhez. Helyettük a nagyváradi görög katolikus egyházmegye kilenc más egyházközséget kapott. (Érkenéz, Szentgyörgyábrány, Nyíradony, Csegöld, Pete, Busák, Aranyos-Mező, Nagy-Bozita és Szaszár.)

I. Ferenc király szentesítette az 1827. évi törvényeket. Az 1827:XXI. törvénycikk Az érseki széknek s egyszersmind az esztergomi egyház főkáptalanjának alapítása helyére leendő visszaviteléről. (Rudnay Sándor hercegprímás által Esztergomba történt visszahelyezés becikkelyezése.) Az 1827:XXVI. törvénycikke A székesfehérvári káptalan közhitelűségéről. (Az 1777-ben szervezett székesfehérvári püspökség melletti káptalannak megadta a hiteleshelyi működés jogát.) Az 1827:XXVIII. törvénycikk Az egyházi anyakönyveknek másodpéldányban a törvényhatóság levéltárába helyezéséről s ott leendő őrzéséről rendelkezett.

XII. Leó pápa bullájával Pyrker László volt velencei pátriárkának az „egri pátriárka érsek” címet adományozta.

Alsózsolcán a tiszai evangélikus és a tiszáninneni református egyházkerület küldöttei közös tanácskozáson állapították meg a két egyház lelkészeinek a másik felekezetű hívőktől követelhető járandóságának irányelveit. → 1830. május 6.