Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

I. Ferenc király szentesítette az 1808. évi törvényeket. Az 1808:II. törvénycikke A fölkelésnek az alább írott módon való fölajánlásáról (ti. a nemesi fölkelésről). 7. §: a személyes fölkelés alól kivétetnek az egyházi személyek és szerzetesek; 11. §: minden káptalan mint testület egy-egy lovast ad; 12. §: az egyéb egyházi javadalmasok katonaállítási kötelezettségét szabályozta. Az 1808:VI. törvénycikke A katonaújoncokban tett ajánlatról. 3. §: a népességen belüli arányok szerint az izraelita hitközség által állított egyéneket el kell fogadni újoncnak.

Károly Ambrus főherceget beiktatták az esztergomi érseki székbe. Nagy József szombathelyi nagyprépost üdvözlő-beszédében kifejezte azt a reményét, hogy amikor az ország első tisztviselőjét, a nádort és első papját, a hercegprímást királyi vér köti össze, a magyar nemzet biztosítékot nyer arra, hogy a vallásos élet, az erkölcsök tisztasága, a tudományok és a gazdasági jólét nagy felvirágzás előtt állnak.

A Helytartótanács 15 994. számú rendelete érvénytelennek minősített minden kötelezvényt, amit római katolikus anya adott leánygyermekei református vagy evangélikus szellemű neveltetésének beleegyezéséről.

A bécsi császári udvari kápolnában br. Fischer István egri érsek püspökké szentelte Károly Ambrus főherceget, Magyarország új hercegprímását.→ augusztus 17.

A bécsi nuncius jelentése a vatikáni államtitkársághoz: Károly Ambrus esztergomi érseknél szorgalmazta a munkácsi görög katolikus püspökség szétosztását, hivatkozva annak óriási kiterjedésére, munkaképtelen főpapjára (Bacsinszky András püspök nyolcvanas éveiben járt, látását elveszítette), a plébániák elhanyagoltságára. (A munkácsi püspök 1809-ben meghalt, de a politikai zavarok, I. Ferenc és Bonaparte Napóleon háborúja, VII. Pius fogsága egyelőre nem tették lehetővé a kettéosztást.)

VII. Pius pápa kiadta megerősítő bulláját Károly Ambrus esztergomi érsek kinevezéséről, ami egyben a korhiány alóli fölmentést is jelentette. → július 24.

I. Ferenc király a 23 éves Károly Ambrus osztrák–estei főherceget, váci adminisztrátort (unokafivérét és sógorát) kinevezte esztergomi érsekké. → március 16.

Megnyílt a besztercebányai római katolikus papi szeminárium.

I. Ferenc király szentesítette az 1807. évi törvényeket. Az 1807:I. törvénycikk A katonai segedelem gyanánt a magyar ezredekhez 12 000 újoncnak megajánlásáról. 1. §: a megajánlott újoncok közé zsidókat is föl lehet venni és el kell fogadni. Az 1807:XIV. tc A hiteleshelyeken levő okiratok lajstromozásáról. Elrendelte a káptalanok és konventek hiteleshelyi működéséből keletkezett okiratok leltárba vételét.

A Helytartótanács 20 748. számú rendelete kiemelte, hogy a reverzális minden kényszer, rábeszélés nélkül, a protestáns fél jószántából származzék.