Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

III. Béla király visszafoglalja az 1167 óta bizánci fennhatóság alatt álló horvát és dalmát területeket, valamint a Szerémséget. A dalmát városok meghódolnak a magyar királynak (→ 1185 ősze), miként a Velencétől elpártoló Zára is. (→ 1187 ősze)

Az első szerb államalakulat Nemanja István nagyzsupán uralkodása alatt (uralkodik 1167–1196) kiterjeszkedik Montenegróra és Koszovó egy részére is, és függetleníteni kívánja magát Bizánctól. (→ 1183 ősze)

Meghal I. Mánuel bizánci császár, ami fordulatot eredményez a ­magyar–bizánci viszonyban.

Elkészül a feldebrői monostortemplom kriptájának második kifestése. Ez az egyetlen ránk maradt összefüggő román kori falképegyüttes Magyarországon. (→ 1041–1044)

III. Béla ciszterci apátságot alapít Egresen. (A monostorba Pontignyból érkeznek szerzetesek.)

III. Sándor pápa védelmébe veszi az elmozdított fehérvári prépostot, feloldozza András kalocsai érseket a kiközösítés alól, ugyanakkor utasítja, hogy engesztelje ki III. Bélát (ami meg is ­tör­ténik).

András, a kiközösített kalocsai érsek részt vesz a III. Sándor pápa által összehívott III. lateráni egyetemes zsinaton Rómában.

Lukács esztergomi érsek és III. Béla kibékül egymással. A király ­megfosztja méltóságától András kalocsai érsek hívét, a fehérvári prépostot, Lukács érsek pedig kiközösíti András kalocsai ­érseket, akit III. Béla szintén megfosztott méltóságától, mert megsértette.

Egy, a Bács megyei Bulkeszi területéről előkerült téglán olvasható felirat szerint: „Béla király megkeresztelte Adelehard fiát, [és] telepes apjával együtt földet adott [neki].”