Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

A közforgalmú vasúthálózat hossza 8738 km. A személyautók száma 6306 db.

A szocialista országok vasúti személyforgalmát szabályozza a „Megállapodás a Nemzetközi Személyfuvarozásról” (SZMPSZ).

A szocialista országok vasútjain átmenetben fuvarozott küldemények tranzit fuvardíjainak egységesítése érdekében életbe lép az Egységes Átmeneti Díjszabás (ETT). Létrejön a szocialista országok vasútjainak közös árufuvarozási szabályokat tartalmazó államközi szerződése a „Megállapodás a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozásról” (SZMGSZ).

A Dunakeszi és Székesfehérvári Járműjavító Üzemi Vállalatok a Kohó és Gépipari Minisztérium felügyelete alá kerülnek.

A fővárosban a közlekedési szabályok betartására ügyelő hatósági közegeket síppal szerelik fel. A közlekedési kihágást elkövető személyeket a rendőrök egyenletes hangú sípjellel figyelmeztetik. A sípjel hallatára a gyalogos köteles a rendőrhöz menni, az autós megállni. A Fővárosi Villamos Vasút hármas szerelvényének indítói ezért már nem sípot, hanem tompa hangú kürtöt használnak.

A Központi Szállítási Tanács szállítási tervek készítésére kötelezi 16 minisztérium vállalatait és közületeit, ha szállításaikat bér-tehergépkocsival kívánják lebonyolítani, vagy ha saját üzemi tehergépkocsijaiknak száma meghaladja a tizet. Minden szállításiterv-kötelezett vállalatnál szállítási tervcsoportot kell szervezni.

Átadják a forgalomnak az újjáépített dunaföldvári vasúti Duna-hidat.

Megnyílik a forgalom előtt az újjáépített pusztaszabolcs–sztálinvárosi vasútvonal.

A minisztertanács rendeletet ad ki a szekér- és kordély-fuvarszükséglet biztosításáról. A tanácsok közérdekű munkák elvégzésére a területükön létező fogattal vagy kordéllyal rendelkező személyeket fuvarozásra kötelezhetnek. Az államnak elővásárlási joga van a lovakra és fuvareszközökre. Aki lovának egészségét szándékosan megrontja, fuvareszközeit megrongálja büntettet követ el és 3 évig terjedő börtönnel büntethető.