Tovább az elektronikus kiadványokra
Tovább az Eseménytárra

 

 

A történeti kutatás egyik alapvető célja az események-folyamatok kezdetének, időtartamának pontos meghatározása. Ezt végzi a „kronológia” – időtan – mint a történettudomány egyik segédtudománya. Legyen szó emberi vagy természeti történelemről.

A „kronológia” ugyanakkor történetírói műfaj: a történések előadása szigorú időrendben. Ilyen értelemben a kronológiát a történelmi ábrázolás egyik műfajának tekintjük. A mi értelmezésünk szerint közli a történés pontos idejét, helyét és azt, hogy „akkor”, „ott” mi történt.

A Történelmi Tár segíteni szeretné a történések időbeli pontos meghatározásának újrabecsülését. Ezért is az Eseménytár közöl részben e-könyveket – tematikus kronológiai feldolgozásokat – és emellett kísérletet tesz a „vég nélküli” magyar történelmi kronológia létrehozására. (Kihasználva a digitális közlés és szerkesztés nyújtotta lehetőségeket.) Vég nélküli e kronológia, mert a szerkesztőség folyamatosan javítja-bővíti tényanyagát. Merthogy tisztában vagyunk azzal: mégoly biztosnak tűnő állításainkat is folyamatosan újra kell vizsgálnunk, okadatolását ki kell egészítenünk. Vég nélküli, mert az Időtár a magyar nemzet történelmének példáján megkísérli bemutatni: miként lehet a földi élet teljességét a történések időrendjével megragadni. Az Eseménytár szerkesztésében kiemelten számítunk kollégáink közreműködésére, javaslatokra, helyesbítésekre, kiegészítésekre.

A Magyar Történeti Kronológia támaszkodik hazai szakirodalom egészére. Összeállításának és szerkesztésének elveit a 2003-ban a História folyóiratban közzétett szerkesztői koncepció határozta meg. (Ezt alább közöljük.) A szerkesztői koncepcióban célul kitűzött, tematikájában „totális kronológiát” a rendszeres kiegészítések során, folyamatosan kívánjuk elérni.

A Magyar történeti kronológia összeállítója és szerkesztője Glatz Ferenc, olvasószerkesztője Burucs Kornélia, Pótó János. A szerkesztőbizottság: Csorba László, Gecsényi Lajos, Makk Ferenc, Molnár Antal, Pók Attila, Soós István, Szász Zoltán, Székely György, Tringli István, Zsoldos Attila. Szerzőit az adott fejezetek tartalomjegyzékénél közöljük.

Béla herceg serege a Tisza vidékén ­vívott csatában győzelmet arat I. András magyar–német hadai felett. A menekülő I. András a mosoni kapunál sebesülten fogságba esik: a zirci udvarházban rövidesen meghal. (Az általa alapított tihanyi monostorban temetik el.) Özvegye és fia, Salamon IV. Henrik német királyhoz ­menekül.

Béla herceg lengyel sereggel visszatér az országba; I. András német ­segít­séget kér.

 A Tisza melletti Várkonyban I. András a királyi hatalmat jelképező korona és a hercegséget szimbolizáló kard közötti választásra kényszeríti öccsét, Béla ­her­ceget, miután előzőleg parancsot adott híveinek, hogy öljék meg a herceget, ha a korona után nyúlna. (Az ún. várkonyi ­jelenet.) Béla herceg egyik híve tanácsára a kardot választja, majd családjával Lengyelországba menekül.

II. Miklós pápa Guiscard (Ravasz) Róbert normann lovagnak pápai hűbérként adja Szicíliát, Apuliát és ­Calabriát, jóllehet e területek ekkor még bizánci uralom alatt állnak. (A normannok 1017 körül érkeztek a mai Észak-­Franciaországban fekvő Normandiából Dél-Itáliába VIII. Benedek pápa hívására, ám hamarosan önállósították magukat. Az arabok, a bizánciak és a németek mellett a pápaság ellen is harcolva önálló uralmi területet építenek ki az 1040-es évekre. Róbert unokája, II. Roger – pápai beleegyezéssel – Szicília királyává koronáztatta magát (1130), majd II. Ince pápától hűbérként vette át királyságát (1139).

Béla herceg állandó értékű pénzt veret ­országrészében.

I. András hadat vezet a Bizánci Birodalomba egy besenyő betörés megbosszulására, Szófiában azonban békét köt I. Izsák bizánci császárral.

IV. Henrik német király és I. András békét kötnek Morvamezőn, melynek megerősítéseként IV. Henrik testvérét, Juditot eljegyzik Salamonnal.

I. András trónörökössé nyilvánítja és megkoronáztatja elsőszülött fiát, a gyermek Salamont (született 1053-ban). A ­lépést a király öccse, Béla herceg jogai ­sérelmének tekinti: viszály tör ki I. András király és Béla herceg között.

A Skandinávián és Kijeven keresztül Magyarországra érkezett Edvárd angolszász herceg visszatér Angliába.

Radó nádor adományt tesz a pécsi püspökségnek. (Adománylevele 13. századi bővített – hamisított – változatban maradt fenn.)