Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 1/1873. szám alatt kelt körrendelete a közoktatás terén tapasztalható felekezeti féltékenység eloszlatását szorgalmazta.

Magyarországra érkezett Meyer Henrik, a Brit és Külföldi Biblia-társulat ügynöke. Nevéhez fűződik a magyarországi baptisták megszervezése és missziójának fellendítése. → 1887. augusztus 20.

I. Ferenc József király szentesítette az 1873:XXI. törvénycikket Az 1873. évi államköltségvetésről. (A görög katolikus egyházmegyéknek 99 ezer, az evangélikusoknak 36 ezer, a reformátusoknak 65 ezer, az ortodoxoknak 100 ezer, az unitáriusoknak 5000, az izraelitáknak 5000 forint államsegélyt biztosított.)

A király jóváhagyta a Rabbiképző Intézet fölállítására vonatkozó tervezetet. → 1877. október 4.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter levélben rosszallását fejezte ki Schopper György rozsnyói megyéspüspöknek, amiért kihirdette az I. Vatikáni Zsinat határozatait.

Br. Fogarassy Mihály erdélyi püspök ellenkezésétől kísérve az erdélyi róm. kath. Státus II. közgyűlése megállapította az erdélyi róm. kath. Státus igazgatótanácsának megalakulására és működésére vonatkozó szabályzatot. A kultuszminiszter június 16- án hagyta jóvá 1008/1873. számú határozatával. (1932. május 30-ig, a Státusra vonatkozó külön megállapodás életbelépéséig volt hatályban.) → július 23.

A vallás- és közoktatásügyi miniszter 31 937/1873. számú szabályrendelete „a m. kir. vallás- és közoktatásügyi ministerium kezelése alá tartozó közalapítványi birtokokon fennálló kegyúri terheknek: a templom, lelkészi lakok és melléképületeik felállítása és időnkénti kiigazítása” tárgyában.

Deák Ferenc utoljára jelent meg a képviselőházban. Beszédében fellépett a pápai csalatkozhatatlanság dogmája ellen, s a kötelező polgári házasság bevezetése mellett.

Egy 24 tagból álló igazgatótanács megválasztásával, Kolozsvár székhellyel teljesen kiépült az erdélyi róm. kath. Státus szervezete. → július 30., 1874. július 3.

Br. Fogarassy Mihály erdélyi püspök alakuló ülésre hívta egybe az erdélyi róm. kath. Státus igazgatótanácsát.