Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 27 786/1873. számú rendelete az ortodox szerbek egyházi alapítványainak és javainak kezeléséről és elszámolásáról.

Simor János hercegprímás megkapta a bíbort. → 1874. január 12.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 34 728/1873. számú rendelete előírta, hogy a magyar korona területén lévő egyetemeken a kánonjogból a nem keresztény hallgatóknak is szigorlatot kell tenniük.

I. Ferenc József király felállította a hajdúdorogi vikáriátust. (A lépés a magyar görög katolikusok körében csalódást okozott, mert ők önálló egyházmegye létrehozását szorgalmazták.)

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 35 552/1874. számú körrendelete: Egyházi viszonyok rendezése a görögkeleti egyházban a bánsági határőrvidék és a titeli zászlóalj polgárosítása folytán. (A magyar törvényeket a polgári igazgatás alá vont határőrvidékre is kiterjesztette.)

A budai várkápolnában Simor János hercegprímás I. Ferenc József kezéből megkapta a bíborosi birétumot.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 6835/1874. szám alatt elrendelte a keleti ortodox főpapok hagyatéki ügyeiben a polgári bíróságok illetékességét.

Gr. Andrássy Gyula külügyminiszter jegyzéket intézett gr. Ludwig Paarhoz, a Monarchia vatikáni nagykövetéhez, amelyben határozottan visszautasította a Vatikán beavatkozását az Osztrák–Magyar Monarchia belügyeibe az új vallásügyi törvényekkel kapcsolatban. (1874. április 28-án Giacomo Antonelli vatikáni államtitkár visszautasította a jegyzékben foglaltakat.)