Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 21 999/1875. számú, az Izraeliták Országos Irodája elnökéhez intézett leirata: az izraelita felekezet által fenntartott népiskolák sok helyen nem felelnek meg az 1868:XXXVIII. törvénycikk követelményeinek.

Esztergomban megnyitották a Simor János bíboros, esztergomi érsek által alapított Keresztény Múzeumot.

Elhunyt a morva származású Lőw Lipót, 1850. december 10-től szegedi főrabbi. Nevéhez fűződik a zsinagógákban és a zsidó publicisztikában a magyar nyelv használatának elterjesztése. (Fia: Lőw Immánuel szegedi főrabbi.)

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 28 493/1875. számú rendelete az izraelita anyakönyvek vezetéséről. Az izraelita anyakönyvvezető a hitelesített másodpéldányt minden év január 31-ig köteles leadni az illetékes törvényhatóságnak, különben max. 200 forint pénzbírsággal sújtható. (Ehhez kapcsolódva az 1875. december 28-án kelt 31 535/1875. számú VKM-rendelet előírta, hogy a bírságpénzek az illető hitközségeknél külön iskolaalapként kezelendők, hatósági felügyelet alatt.)

Budapesten megjelent az Izraelita Tanügyi Értesítő című havilap.

Irányi Dániel a vallásfelekezetek egyenjogúsításáról törvényjavaslatot nyújtott be a képviselőházban. (A szavazáson mindössze harmincan támogatták.)

Trefort Ágoston kultuszminiszter 1946/1875. számú, az Izraeliták Országos Irodájához és az Ortodox Közvetítő Irodához intézett rendelete szerint az izraelita országos iskolaalap 1876. évi költségvetéséből a népiskolák segélyezésére 33 807 forint fordítható. Ennek fele a kongresszusi, fele az ortodox alapszabályzat szerint szerveződő hitközségek népiskoláinak jár.

A királyi jogügyigazgató javasolta, hogy a katolikus egyház mondjon le az egyetemi alappal kapcsolatos jogairól, vagy járuljon hozzá az egyetemi alap katolikus jellegű vagyontárgyainak az állami jellegűtől való szétválasztásához. Az előbbit a katolikusoknak kiadnák, hogy azt egy katolikus egyetemnél fölhasználhassák.

Debrecenben Balogh Ferenc református tanár elindította az Evangéliumi Protestáns Lap című egyháztársadalmi hetilapot. (Alap 1878 végén szűnt meg.)

A 130/1876. ME számú rendelet engedélyezte, hogy a keleti ortodox lelkészhivatali jelöltek pályázati vizsgálatára ne csak papok, hanem végzett teológusok is bocsáthatók legyenek. (A rendelet kiegészítette I. Ferenc József király által 1875. november 30-án jóváhagyott, az ortodox szerb nemzeti egyházi kongresszus által előterjesztett pótszabályzatát a lelkészjelöltek pályázati vizsgáiról.)