Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Az év végén megtartott népszámlálás adatai szerint Magyarország (Horvátország és Fiume nélkül) lakossága 13 749 603 fő. Felekezeti megoszlás: latin szertartású katolikus 47,22%; görög szertartású katolikus 10,86%; ortodox 14,12%; evangélikus 8,07%; református 14,70%; unitárius 0,41%; izraelita 4,56%.

Hódmezővásárhelyen 24 taggal megalakult Magyarország egyik legrégebbi unitárius gyülekezete.

A katolikus püspöki kar azzal a kéréssel fordult Rómához, hogy ünnepélyesen megáldhassa a vegyes házasságokat akkor is, ha a jegyesek elhatározása alapján remélni lehet, hogy katolikusnak fogják nevelni a törvény szerint nem katolikus gyermekeiket is. → július 21.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 32 225/878. számú rendelete a görögkeleti egyházmegyei hatóságokhoz a néptanítói állások betöltésénél előforduló szabálytalanságok és visszaélések megakadályozásáról. (A rendelet kiadását az a tapasztalat indokolta, hogy kevesebb fizetésért a képzettség figyelembevétele nélkül alkalmaztak tanítókat, évről évre meghosszabbított szerződésekkel, holott az 1868:XXXVIII. törvénycikk szerint csak az választható tanítónak, aki a törvényben előírt követelményeknek megfelel, élethossziglanra. Elbocsátani csak súlyos hanyagság, erkölcsi kihágás vagy köztörvényes bűncselekmény miatt lehet az érvényes ítélet birtokában.)

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 1643/1880. számú, valamennyi római és görög katolikus érsekhez és püspökhöz intézett körrendelete az egyházi javadalmakhoz tartozó királyi kisebb haszonvételi jogok és csekélyebb ingatlanok eladására vonatkozó ügykezelésről.

Megalakult a jászberényi Katolikus Legényegylet. Tiszteletbeli fővédnöke gr. Apponyi Albert lett.

A vallás- és közoktatásügyi miniszter 9329/1880. számú rendelete értelmében a keresztelések alkalmával a lelkész új vezetéknevet csak belügyminiszteri engedéllyel iktathat az anyakönyvbe.

I. Ferenc József király a vallás- és tanulmányi alap kezelését egy egyháziakból és világiakból álló 15-ös bizottságra bízta. (Társelnökei egy világi katolikus – az első Szlávy József – és a mindenkori hercegprímás.)

Caterini kardinális aláírásával megérkezett a Sacra Congregatio Officii döntése, miszerint a püspöki kar év eleji kérelmében foglaltakat a Szentszék soha meg nem engedi, annak gyakorlatát nem tűri.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 22 065/1880. számú körrendelete „a kereszteltek törvényes vagy törvénytelen voltának az anyakönyvekbe való bejegyzése körül követendő eljárás tárgyában”. (Az anyakönyvvezetőnek be kell mutatni a házasságlevelet, aki köteles bizonyságot szerezni a gyermek törvényes vagy törvénytelen voltáról.)