Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 13 074/1880. számú, valamennyi magyarországi ortodox román érsekhez és püspökhöz intézett körrendelete előírta, hogy az ortodox (román) papjelölt-tanítók kötelesek belépni az Országos Tanítói Nyugdíjintézetbe.

Tóth Miklós megyéspüspök megnyitotta az eperjesi görög katolikus egyházmegye szemináriumát.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 32 786/1880. számú egyházi főhatóságokhoz intézett körrendelete a katonai személyeknek polgári lelkészek általi esketéséről. (Polgári lelkész csak akkor eskethet a tábori lelkész joghatósága alá tartozó személyt, ha az bemutatja az illetékes tábori lelkész által kiállított hirdetési bizonyítványt.)

A budapesti ítélőtábla meghozta az első jogerős ítéletet olyan katolikus lelkész ellen, akit azért jelentettek föl, mert a törvény szerint valamely protestáns felekezethez tartozó gyermeket megkeresztelt. (Poda Endre soproni apátplébánost és káplánját a bíróság fölmentette.)

Czelder Márton református lelkész Nagybányán, 1884 végétől Kecskeméten megjelentette az Evangéliumi Lelkészi Tár című prédikácós gyűjteményt. (A sorozat 1887-ben szűnt meg.)

A belügyminiszter 60 400/1880. szám alatt jóváhagyta az Országos Magyar Izraelita Tanító Egyesület alapszabályzatát.

Kismartonban az Isteni Megváltóról nevezett Nővérek kisdedóvót nyitottak.

Elhunyt id. Révész Imre debreceni református lelkész, kiváló egyháztörténész.

 I. Ferenc József király szentesítette az 1881:XIV. törvénycikket A kézi zálog-kölcsönügyletről. 4. §: zálogüzletekben zálogba nem vehetők a nyilvános isteni tiszteletre való eszközök.

A katolikus püspöki kar kérvényt intézett Tisza Kálmán miniszterelnökhöz, amelyben javasolta, hogy a vegyes házasságból származó gyermekek vallásának meghatározását a szülők szabad megegyezésére bízzák, s ezért az 1868:LIII. törvénycikk 12. §-ának és az 1879:XL. törvénycikk 53. §-ának revízióját kérte. A protestáns egyházak kérvénye viszont e törvények kiegészítését szorgalmazta: büntetés terhe alatt kötelezzék azokat a lelkészeket, akik nem az ő hitvallásukhoz tartozó gyermeket kereszteltek, hogy az esetet a másik érdekelt felekezet papjának bejelentsék, s a keresztelésről szóló bizonyítványt anyakönyvezés céljából átadják. (Mindkét kérvény ad acta került.)