Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Trefort Ágoston kultuszminiszter a minisztertanács július 4-i megbízásából kiadta 24 727/1884. számú rendeletét az „elkeresztelésekről”. (A vegyes házasságokból születő fiúgyermek csak az apa, leánygyermek csak az anya vallását követheti. Az 1879:XL. tc. 53. §-ában foglalt büntetés terhe alatt a más felekezethez tartozó megkereszteltek anyakönyvi kivonatát a keresztelő lelkész köteles nyolc napon belül az illetékes felekezethez átküldeni. → november 29. — Kassán megalakult az új javadalmasokat segélyező egyesület.

Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 30 828/1884. számú rendelete fölhívta a hitfelekezeti iskolák figyelmét, hogy évenként rendes iskolai bizonyítványokat kötelesek kiszolgáltatni.

Zimándy Ignác római katolikus pap, az Antiszemita Káté szerzője az országgyűlés képviselőházában a zsidó irodalomból vett idézetek fölsorolásával akarta bizonyítani, hogy a zsidók rituális célra keresztény vért használnak. → október 22.

A Pesti Izraelita Hitközség rabbisága és az Országos Rabbiképző Intézet teológiai tanári kara nyilatkozatban cáfolta Zimándy Ignác képviselő vérvádját.

Karsay Sándor püspök a pápai evangélikus gyülekezet megalakulásának 100. évfordulójára fölavatta a gyülekezet negyedik templomát.

Megalakult az ún. Fribourgi Unió, az első nemzetközi jogi–gazdasági–teológiai szakértői szervezet. (Éves gyűléseiken dolgozták ki azokat a konkrét reformjavaslatokat, amelyek alapján XIII. Leó pápa Rerum novarum kezdetű enciklikájában fölvázolta a társadalom megújulását célzó egyházi álláspontot. → 1891. május 15.)

Simor János hercegprímás levélben kérte a kultuszminisztert, hogy tekintsen el az elkeresztelésekről szóló rendelet foganatosításától. (Trefort válasz nélkül hagyta a levelet, amire a püspöki kar, két tagja kivételével, nem közölte papságával a rendeletet.)

Luther születése 400. évfordulójának alkalmából megalakult a Luther-társaság. (Működését azonban csak két év múlva kezdte meg.) Célja a vallásos irodalom terjesztése és fejlesztése. 1912 decemberétől Ösvény címmel folyóiratot is kiadott.

Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek pásztorlevelet adott ki az antiszemitizmus ellen.

Több páholyból létrejött a szabadkőművesek Magyarországi Szimbolikus Nagypáholya. (Az I. világháború végére 126 páholyban 13 ezer páholytag volt.) → 1920. május 18.