Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Megalakult az ókatolikus egyházak utrechti uniója, ahol elfogadták az utrechti nyilatkozatot, amely máig alapját képezi az ókatolikus tanításnak. (Az ókatolikusok nem fogadják el az I. Vatikáni Zsinatnak a pápai csalatkozhatatlanságról szóló dogmáját.) → 1945. április

Budapesten, a Horánszky u. 6. szám alá költözött a Bernardium, a ciszterci rend Hittudományi Főiskolája. (A tanárjelöltek a budapesti Kir. M. Tudományegyetemre jártak.)

97 taggal megalakult a vilonyai unitárius gyülekezet.

XIII. Leó pápa a Sapientiae christianae kezdetű enciklikájában a keresztény hívőket a polgári állam elismerésére, az állami életben való aktív részvételre szólította föl.

I. Ferenc József király szentesítette az 1890:I. törvénycikket A közutakról és vámokról. 49. §: a törvényesen elismert vallásfelekezetek papjai községi utak karbantartása céljából kézi és igás közmunkára nem kötelezhetők; 99. §: vámdíjmentes a hivatalos működésben eljáró és egyházi jelvénnyel ellátott lelkész; a temetkezési menetek és búcsújáratok, ha csoportosan és egyházi jelvénnyel mennek; a templom, iskola és paplak építésére ingyen adott fuvarok.

I. Ferenc József király szabályozta a mindkét szertartású katolikus egyházi főbb javadalmasok által élvezett javadalmak fölötti legfelsőbb felügyeletet és azok kezelésének ellenőrzését. (Ennek végrehajtására adta ki 1890. február 28-án Gr. Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi miniszter a 479/1890. eln. számú szabályrendeletét.

Gr. Csáky Albin kultuszminiszter aláírta a 10 086/1890. számú, ún. elkeresztelési rendeletet, amely büntetést szab azokra, akik vétenek a keresztény hitfelekezetek viszonosságát biztosító 1868:LIII. törvénycikk ellen. A keresztelést bármely felekezet lelkésze elvégezheti, de ha a gyermek a törvény szerint nem az ő felekezetéhez tartozik, köteles 8 napon belül a keresztelés tényét az illetékes lelkésszel közölni, és a közlés tényét saját anyakönyvébe is följegyezni. Anyakönyvi kivonatot nem adhat ki ilyen esetben a keresztelő, hanem csak az illetékes lelkész. A határozat ellen vétők kihágást követnek el, 10–50 Ft, visszaesés esetén 100 Ft pénzbírsággal büntethetők. (A rendelet ellen a római katolikus papság tiltakozott, ez volt a kultúrharc „casus belli”-je.) → április 12., 1891. január 11.