Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Molnár János komáromi apát-plébános (a Katolikus Néppárt egyik jövőbeni alapítója) ellen hozták az elkeresztelési rendelet miatt az első harmadfokú ítéletet. 1892 végéig 25 alkalommal folyt eljárás ellene, 14 esetben ítélték el, összesen 500 Ft bírságra.

Gr. Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi miniszter 32 661/889. számú körirata az egyházmegyei főhatóságokhoz, miszerint a lelkészi és a tanítói állások nem egyesíthetők.

Az esztergomi székesfőkáptalan beadvánnyal fordult a kormányhoz és a királyhoz, amelyben kérte, hogy állítsák le a székesfőváros tanácsa által támogatott mozgalmat, amelynek célja: az esztergomi érsek tegye át székhelyét Budapestre.

Budapesten megjelent a Zsidó Hiradó című hetilap.

Kihirdették az 1891:XII. törvénycikket A magyarországi evangélikus reformált közalap és az ágostai hitvallású evangélikus egyház-egyetem hasoncélú egyesített alapja javára felveendő nyeremény-kölcsön engedélyezése tárgyában. (Minimálisan 5 Ft-os kötvény, összesen 8 millió Ft értékben bocsátható ki.)

Kihirdették a király által április 9-én szentesített 1891:XIII. törvénycikket Az ipari munkának vasárnapi szüneteléséről. 1. §: „Vasárnapokon, valamint szent István király napján, mint nemzeti ünnepen a magyar szent korona országainak területén az ipari munkának szünetelnie kell.”

Kihirdették a király által április 28-án szentesített 1891:XV. törvénycikket A kisdedóvásról. Kisdedóvót hitfelekezetek is felállíthatnak, amelyet a kir. tanfelügyelőnek kell bejelenteni. Ezek a hitközség igazgatása és közvetlen felügyelete alatt állnak. Felekezetek kisdedóvóképző intézetet állíthatnak, tantervét maguk határozzák meg, de be kell mutatni azt a VKM-nek. Első kötelező tantárgya a hit- és erkölcstan.

XIII. Leó pápa kibocsátotta a szociális és munkáskérdést elemző Rerum novarum kezdetű enciklikáját, amely első ízben fogalmazta meg átfogóan a katolikus egyház tanítását a szociális rendre, a munkára, a munkás és a munkaadó viszonyára vonatkozóan.