Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A király Vaszary Kolos pannonhalmi főapátot nevezte ki esztergomi érsekké. (Méltóságát 1912. december 31-ig viselte.) → 1892. február 7.

Elhunyt Hirschler Ignác, a Pesti Izraelita Hitközség főrabbija, az MTA levelező tagja, a magyar országgyűlés főrendiházának első zsidó tagja.

Az 1791. évi pesti zsinat 100 éves évfordulóján összeült az evangélikus egyház ún. alkotmányozó zsinata. Tisztikarának és szakbizottságának megválasztása után elhalasztotta tárgyalásait. → 1892. május 14–27. és június 10–11.

Összeült az I. budapesti református zsinat. (Határozata: a zsinati képviselőket az erdélyi kerület is a presbitériumok szerint köteles választani; a népesebb egyházak szavazati számáról.) → 1892. március 9.–április 5.

Budapesten a református és az evangélikus egyház együtt ünnepelték az 1791:LXXVI. törvénycikk 100. évfordulóját az egység jegyében.

A Pesti Izraelita Hitközség dísztermében országos nagygyűlést tartottak Mezei Móric elnökletével. Az elfogadott,Vázsonyi Vilmos szerkesztette memorandum a zsidó vallás recepciójának törvénybe iktatását kérte a képviselőháztól.

Meghalt Gönczy Pál kiváló pedagógus, művelődéspolitikus, a budapesti református gimnázium egyik alapítója és első igazgatója.

Az esztergomi prímási házikápolnában püspökké szentelték Vaszary Kolost.

Az I. budapesti református zsinat második ülésszakán folytatódott a törvényrevízió. (Az egyházi bíróság hatáskörét fegyelmi ügyeken kívül közigazgatásiakra is kiterjesztette; a lelkészválasztásnál eltörölte a kijelölést és megengedte a meghívás útján való választást; a konventi képviselők választását a kerületi közgyűlések hatáskörébe utalta; kimondta egy Debrecenben fölállítandó protestáns tanárképző intézet, Kolozsvárott egy református teológiai fakultás szükségességét.) → november 24.–december 6.