Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Gr. Csáky Albin vallás- és közoktatásügyi miniszter 50 930/1892. számú rendeletével engedélyezte, hogy a felekezeti iskolákban gyűjtőperselyeket állítsanak fel a szegény sorsú iskolás korú gyermekek segélyezésére.

Csólics Lajos, az esztergomi érsekség elbocsátott pincemestere merényletet követett el Vaszary Kolos hercegprímás ellen, akinek életét segédpüspöke, Kohl Medárd mentette meg.

Balázsfalván megtartották a gyulafehérvár–fogarasi érsekség érsekválasztó zsinatát, ahol a román egyház kívánságainak megfogalmazására különbizottság jött létre. (A bizottság munkájának befejeztével nyilatkozatot adott ki: tiltakozott az ellen, hogy a román érseki tartományt beolvasszák a magyarországi katolikus egyház autonómiai szervezetébe, s a román görög katolikusok számára külön autonómiai szervezet felállítását kérte.)

Gr. Csáky Albin kultuszminiszter a képviselőházban beterjesztette az izraelita vallás egyenjogúsításáról és az állami anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvényjavaslatokat. → május 17., szeptember 2., 1894. december 2.

Az evangélikus egyház budapesti zsinatának negyedik ülésszakán a reformátusokkal közös ügyeket vitatták meg. → május 18., 1894. június 7–10.

Gr. Csáky Albin vallás- és közoktatási miniszter a képviselőházban beterjesztette a vallás szabad gyakorlásáról szóló törvényjavaslatot.

I. Ferenc József király szentesítette az evangélikus egyház törvényeit.

XIII. Leó pápa kiadta a Constanti Hungarorum kezdetű enciklikát Buda török uralom alóli visszafoglalásának évfordulóján. Ebben az egyházpolitikai törvényjavaslatok, főleg a kötelező polgári házasság elleni tiltakozásra és fokozott katolikus szervezkedésre szólította föl a magyarországi papságot és hívőket: „Állhatatosan és egyetértően óvják meg a vallás szabadságát és sértetlenségét.” Javasolta évenkénti katolikus nagygyűlés tartását, vallásos országgyűlési képviselők választását, a katolikus sajtó támogatását. A jelszó: Scriptus scripta opponenda. (Írásokkal szemben írást állítsatok.)

Kihirdették az 1893:XXVI. törvénycikket A községi, valamint a hitfelekezetek által fenntartott elemi iskolákban működő tanítók és tanítónők fizetésének rendezéséről. Javadalmuk: tisztes lakás, 1/4 hold kert, minimum évi 300 Ft, segédtanítónak 200 Ft + ötévenként 50 Ft korpótlék. A fizetés részben állhat terményből is, amit helyi szokás szerint szabnak meg. Ha a hitfelekezeti iskolatanító a kántori teendőket is végzi, a tanítói fizetés megállapításakor a tanítói és a kántori járandóságok együttesen tanítói fizetésnek veendők.

A 78. évében elhunyt Berde Mózsa nyug. miniszteri osztálytanácsos, volt országgyűlési képviselő végrendeletében az unitárius vallásközösséget nevezte ki közel 700 ezer forintnyi vagyonának általános örökösévé. (Ennek köszönhetően 1899-től az unitárius egyház megkezdte tanárai fizetésének javítását, a kolozsvári, tordai és székelykeresztúri tanulók segélyezését.)