Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A minisztertanács rendeletet hoz a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról. Aki rendszeresen közúti közlekedési szolgáltatást kíván végezni, köteles a területi közlekedési felügyeletnek 30 nappal korábban bejelenteni. A tevékenység megkezdése a rendeletben meghatározott feltételek hiányában megtiltható. Belföldi közúti fuvarozói engedély annak a vállalkozásnak adható, amelynél a személyes megbízhatóság, szakmai alkalmasság és pénzügyi teljesítőképesség igazolt. Nemzetközi közúti árufuvarozási engedélyhez a kérelmezőnek igazolnia kell kétéves belföldi árufuvarozást, a pénzügyi teljesítőképességet, valamint egyévi társadalombiztosítási, nyugdíj- és adóhátralékkal, ill. nagyobb összegű hátralékkal nem tartozik. A belföldi közúti fuvarozási engedély 8 évre szól. Taxiengedély iránti kérelemnél igazolni kell 100 ezer Ft összegű vagyoni biztosítékot. Közúti közlekedési szolgáltatáshoz kétütemű benzinmotorral meghajtott gépkocsi nem használható. Személygépkocsival díj ellenében árut fuvarozni nem szabad. Személytaxival a működési területen kívül utas nem vehető fel, a korábban szállított utas visszaszállítható. Veszélyes árut közúton csak a hatóság által kijelölt útvonalon szabad szállítani.

A közlekedési, hírközlési és építési miniszter Derzsi András. → 1990. május 23.

A közforgalmú vasúthálózat hossza 7765 km. A személyautók száma 1 789 562 db.

Minden vállalat annyi és olyan gépkocsit üzemeltethet, amennyit és amilyet akar.

Életbe lép a sorszámon kívüli személygépkocsik értékesítésének szigorított rendszere. A soron kívüli értékesítés nem haladhatja meg az éves beérkező személyautó-mennyiség 20%-át. Soron kívül, 10%-os felárral az vásárolhat gépkocsit, aki azt munkaeszközként használja.

A magánforgalomban beérkező 4 évnél fiatalabb gépkocsik után fizetendő vám összege csökken.

Hatályba lép a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló rendelet. Előzetes pályaalkalmassági vizsgálat kell a fuvarozó gépjárművek, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbuszok, villamosok vezetéséhez.

Érvényét veszti az a rendelkezés, amely korlátozta a magánszemélyek által üzemben tartható járművek fajtáit, teherbírását, darabszámát.

Hatályba lép a meghatározott járművek közúti közlekedéséről szóló rendelet. A 40 tonnásnál nagyobb vagy a legnagyobb tengelyterhelést meghaladó polgári járművek közlekedéséhez a közút kezelőjének engedélye kell.

A fővárosban bevezetik a környéki autóbuszbérlet-rendszert. Megszüntetik az önálló fogaskerekű viteldíjakat.