Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. (Szent) István II. (Bolgárölő) Baszileiosz bizánci császár szövetségeseként bekapcsolódik az évtizedek óta folyó bizánci–bolgár háborúk utolsó szakaszába, s részt vesz Sámuel bolgár cár hatalmának megtörésében. (→ 1003 után) A bolgár állam felszámolását eredményező bizánci győzelmet követően a Bizánci Birodalom Magyarország déli határaiig terjeszti ki fennhatóságát. (→ 1187. az év folyamán) (Más vélemény szerint István ­had­járatára 1018-ban került sor.) A háborúban zsákmányolt kincseket I. (Szent) István az ­általa alapított fehérvári prépostságnak adományozza. (→ 1031. szeptember 2.)

I. (Szent) István bencés monostort ­alapít Pécsváradon. (Az apátság ma ismert, István nevében kelt alapítólevele azonban 1220 táján készült.) (→ 1038. az év folyamán)

A Morva és a Vág vidékén harcok folynak a lengyelek és a magyarok között. A háborúban a lengyelek oldalán harcol a ­fog­ságából megszökött Gyula is. (→ 1003)

II. (Szent) Henrik német-római császár és I. (Vitéz) Boleszló lengyel fejedelem békét köt Bautzenben, lezárva az 1003 óta (kisebb megszakításokkal) folyó háborújukat. A békekötés véget vet a ­lengyel–magyar ellenségeskedéseknek is.

I. (Vitéz) Boleszló lengyel fejedelem hadjáratot vezet Kijev ellen; seregében német és besenyő segédcsapatok mellett magyarok is harcolnak.

I. (Szent) István megnyitja a Nyugat-Európából Magyarországon át Jeruzsálembe vezető zarándokutat. (→ 1043 előtt)

A király Esztergomból Fehérvárra teszi át székhelyét.

I. (Szent) István a keleti és a nyugati ­ural­kodók számára írt királytükrök mintájára elkészítteti Intelmeit (Institutiones morum) fia és várható örököse, (Szent) Imre herceg számára. A mű szerzője egy nyugati műveltséggel rendelkező személy, bizonyára a magyar királyi udvarban élő papok egyike lehetett. Az Intelmek egyfajta „kézikönyv”, mely az uralkodásra készíti fel a herceget, sokkal inkább a gyakorlati tudnivalókra, semmint az általános erkölcsi ­elvekre helyezve a hangsúlyt.

I. (Szent) István Veszprémvölgyben görög apácamonostort alapít. (Más vélemény szerint a monostort még Géza fejedelem alapította; a monostor görög nyelvű alapítólevele, mely 1109. évi átírásban maradt fenn, felsorolja az egyház birtokait és szolgáit.) (→ 1109. az év folyamán)

I. (Szent) István Szent Adorján tiszteletére bencés monostort alapít Zalavárott.