Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. Břetislav cseh herceg Péter király segítségével visszaveri III. Henrik német király támadását. (A cseh uralkodó 1041 őszén meghódol III. Henriknek.)

Péter támogatja a függetlenségre törekvő bolgárok – Petar Deljan ­vezette – Bizánc elleni felkelését. (A felkelés 1041-ben elbukik.)

A magyar főpapok és előkelők a zsarnoknak bélyegzett Péter királyt letaszítják trónjáról. Péter sógorához, Adalbert osztrák őrgrófhoz menekül. A magyarok (Aba) Sámuelt – I. (Szent) István sógorát (más vélemény szerint: nővérének a fiát) – választják meg királynak. (Uralkodik 1044-ig.)

Regensburgban Péter király III. Henrik német király segítségét kéri trónja visszaszerzéséhez.

(Aba) Sámuel király III. Henrik strassburgi udvarában megjelenő ­követei felszólítják a német királyt, hogy ne támogassa az elűzött Pétert. III. Henrik kitérő választ ad a követelésre.

Valószínűleg Aba Sámuel nemzetsége számára felépül a feldebrői monostortemplom. Az öt pillérrel tagolt kéthajós altemplom fölé négyzetes alaprajzú, négy-­négy pillérsorral osztott, mind a négy ­oldalán apszissal bővített templomot építenek. (→ 1170-es évek–1180 körül)

(Aba) Sámuel király seregei a Német-római Birodalom Magyarországgal szomszédos határvidékeit dúlják. (→ 1050. július 16.)

III. Henrik német király Magyarország elleni hadjárat megindítása mellett dönt. (Célja a magyar támadás megbosszulása, illetve Péter hatalmának helyreállítása.)

III. Henrik német király ­had­seregével betör az országba. Elfoglalja a Dunától északra fekvő országrészt a Garam folyóig, feldúlja Pozsonyt. (A ­meg­hódított terület élére a magyarok ­ellen­állása miatt nem Pétert, hanem a kíséretében lévő Béla herceget – Vazul száműzött fiát – helyezi.)

Ismeretlen szerző összeállítja a ­Nyugat-­Európából Jeruzsálembe vezető szárazföldi útvonal leírását. A magyarországi szakasz: „A Fisgagának [Fischa] nevezett víz közepén kezdődik Magyarország. Innen több mint egy mérföldre van a Heimenburchnak [Hainburg] nevezett város. Innen két (nap az út) a Rauának [Győr] nevezett várig. Ettől a vártól három nap a Wzzenburchnak [Fehérvár] nevezett várig, és másik három nap a Hanenburchnak [azonosítatlan helynév] nevezett várig. Négy nap alatt pedig a Duldumastnak [azonosítatlan helynév] nevezett várig (lehet jutni). Innen egy erdőn és igencsak sok tavon keresztül, majd áthajózva egy folyón egy faluig, ahol igen nagy kenyérbőség van, majd innen egy nem messzire elhelyezkedő, Dordomest [azonosítatlan helynév] nevű várig másik négy nap alatt. Innen egy pusztaságon és szárazságos földön át, ahol nem lehet vizet találni, három nap alatt a Suouuának [Száva] nevezett nagy folyóig (jutunk el), amelynek a folyón túli partján helyezkedik el a Belgradának [Belgrád] nevezett jó és gazdag város, Bulgária kezdete.” (Kőrizs Imre fordítása.)