Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

A Péter király uralmával elégedetlen magyar előkelők kapcsolatba lépnek Vazul Oroszországban élő fiaival, ­Levente és András hercegekkel. A szervezkedés napvilágra kerülése után Péter király kivégezteti annak vezetőit.

(Szent) Gellért csanádi püspök ­vezeté­sével a főpapok és az előkelők egy másik csoportja is Péter király letételére szövetkezik.

Vata vezetésével a Tiszántúlon lázadás tör ki Péter király uralma ellen. A ­felkelők Péter idegen – német és itáliai – hívei mellett az adószedőket és a papokat – azaz az állami hatalom és a kereszténység képviselőit – is gyilkolják. (Az ún. ­Vata-féle pogánylázadás.)

Az orosz segédcsapatokkal az országba érkező András és Levente hercegek Újvárnál megegyeznek a Vata vezette lázadókkal: azok segítik őket ­Péter ellenében, a hercegek pedig támogatják őket a pogányság visszaállításában, majd az ország belseje felé indulnak. (Szent) Gellért csanádi püspök Fehérvárról a hercegek fogadására indul.

(Szent) Gellért csanádi püspököt és társait a pesti révnél Vata lázadó pogányai megölik. A püspököt a pogányok a Kelen-hegyre (mai Gellért-hegy) vitték, kocsiba ültetve letaszították, átdöfték és meg is kövezték. (→ 1053 folyamán) Szent Gellért nagyobbik legen­dája a püspök életének utolsó napját ­le­írva kocsi használatáról tudósít: „Szent Gellért […], minthogy alacsony termetű volt, és mert Isten szolgálatában minden erejét teljesen kimerítette, kocsin vitette ­magát.” A magyarok a honfoglalás idején is már bizonyosan használtak állatokkal vontatott kerekes járműveket, s ezért ­feltehetően voltak erre szakosodott ­mestereik is. Erre utalnak az összehasonlító nyelvtörténeti vizsgálatok adatai: a magyar szekér alkatrész elnevezések legrégibb rétege (pl. küllő, tengely, szárny, kerék, oldal, talp, agy szavaink) a ­hon­foglalás előtti időkben gyökerezik.

Péter királyt a felkelők Zámolynál foglyul ejtik és megvakítják. (Péter király halálának ideje nem tisztázott: egyes ­források szerint nem sokkal megvakíttatása után, más forrás szerint 1059 körül halt meg. Az általa befejezett pécsi székesegyházban temetik el. Péterrel kihal Géza nagyfejedelem leszármazottainak sora. Ezután Géza testvérének, Mihálynak a leszármazottai uralkodnak.)

Latin (vallon) telepesek (hospesek) érkeznek Magyarországra. (Hospesnek ebben az időben a szabad állapotú külföldieket nevezték, pontosabb társadalmi helyzetüktől – paraszt, kézműves, egyházi ­ember, lovag – függetlenül.)

I. András parancsot ad I. (Szent) István uralkodói jelvényeinek felkutatására, s István példáját követve veret pénzt, a pénzlábat azonban tudatosan rontja.