Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Az egymás ellen hadakozó Salamon király és Géza herceg fegyverszünetet köt. Vállalják, hogy 1073. ­november 11-től 1074. április 24-ig nem nyúlnak fegyverhez.

Salamon király a hercegek ­ellen segítségül hívott német csapatok társaságában Ikerváron üli meg a karácsonyi ünnepeket.

Géza herceg testvéreit küldi segítségért: László herceget Oroszországba, majd Csehországba, Lampert herceget pedig Lengyelországba.

Mór pécsi püspök megírja a szent életű zobori remeték, (Szent) Zoerard-András és tanítványa, (Szent) Benedek legendáját. (→ 1083. július 17.)

Felépül a visegrádi esperesi templom. Egy korábbi, kisméretű épület helyén egyhajós, egyenes szentélyzáródású, nyugati karzatos és e fölött vélhetően széles toronnyal épített, freskókkal díszített templom volt a kezdetben plébánia-, majd főplébánia-, végül a 11. század végén esperesi templom. (Vélhetően még a 12. században elhagyták az épületet.)

 Salamon király a Kemejnél vívott csatában legyőzi Géza herceg seregét.

Géza és László hercegek egyesült hada Mogyoródnál győzelmet arat Salamon király serege felett. A csatában Salamon seregében németek, míg Géza és László seregében sógoruk, Ottó morva herceg katonái vesznek részt. (Ottó a ­hercegek sógora: felesége testvérük, ­Eufrozina.) Salamon Moson és Pozsony vidékére menekül.

A magyar egyházi és világi főméltóságok Géza herceget királlyá ­választják. (Uralkodik 1077-ig.)

VII. Gergely pápa levelet ír Géza hercegnek, melyben biztosítja ­jó­indulatáról és támogatásáról, egyúttal felhívja figyelmét: „és ha valamely ellenséged valami helytelent próbálna ellened cselekedni, kétségkívül nem csupán meghallgatásra nem talál nálunk, hanem irányában az apostoli kegyelem kemény felháborodását is érezni fogja. [...] Egyébként az isteni kegyelem óvjon e világ csapásainak közepette, és adjon neked legyőzhetetlen erőt és képességeket, hogy mindazt, amit ő is jónak lát, megcselekedhesd.” (Kőrizs Imre fordítása.)