Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

IV. Henrik német király ­Magyarország elleni hadjárathoz gyűjtött serege leveri a szászországi lázadást. (A lázadók októberben hódolnak meg.)

I. Géza sikertelen kísérletet tesz a Salamon király által birtokolt területek elfoglalására.

Horvátországban Zvonimir bán a pápától koronát kap és Horvátország, ­valamint Dalmácia királyává koronázzák. Felesége I. Béla király leánya, I. Géza ­magyar király húga. (→ 1088)

IV. Henrik német király kinevezi az új milánói püspököt, a pápa azonban a ­ki­nevezést nem ismeri el. (Kitör az ún. ­invesztitúraharc az egyházi méltóságok kinevezési és beiktatási jogáért).

I. Géza Garamszentbenedeken bencés monostort alapít és ­össze­íratja annak birtokait. A király ­okleve­lében említik először a váci püspökség ­egyházmegyéjét. Az apátság birtokairól szóló oklevél a Tisza partján nagy ártéri erdőket is említ, és szól a Garamon ­szál­lított fa vámjáról. Az alapítólevél több Szeged melletti halásztanyát is felsorol az apátság ellátására.

A pápai befolyás németországi erősödésétől tartó német püspökök Wormsban méltatlannak ítélik VII. Gergelyt a pápai trónra.

VII. Gergely kiközösíti az egyházból az egyházpolitikai nézeteivel szemben álló IV. Henrik német királyt és a hozzá hű német püspököket, a király alattvalóit pedig feloldozza az uralkodónak tett ­hűségesküjük alól. (→ 1122. szeptember 23.)

László herceg I. Géza megbízásából sikertelenül ostromolja a Salamon király által birtokolt Pozsonyt.

A triburi birodalmi gyűlésen a ­német fejedelmek határidőt szabnak IV. Henrik német királynak, hogy rendezze konfliktusát VII. Gergely pápával, s ­kilátásba helyezik, hogy ellenkező esetben új uralkodót választanak. (→ 1077. január 25–27.)

I. Géza Szekszárdon üli meg a karácsonyt, s a püspökök ösztönzésére békeajánlatot tesz Salamon királynak.