Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

(Könyves) Kálmán király püspökséget alapít Nyitrán. Az új püspökség az esztergomi érseki tartományba tartozik.

(Könyves) Kálmán király hazaküldi apjához házasságtörésen kapott feleségét, Eufémiát. (→ 1130)

Velence elfoglalja Dalmácia egy részét és a szigeteket.

(Könyves) Kálmán király megvakíttatja a trón megszerzése érdekében újabb összeesküvést szövő öccsét, Álmos herceget és annak fiát, a gyermek Bélát, valamint több hívüket.

(Könyves) Kálmán király kiadja az ún. II. törvénykönyvét, amely főként a ­keresz­tények és zsidók közötti ügyletek során követendő szabályokat írja elő. Megtiltja a zsidóknak keresztény szolgák tartását és az azokkal való kereskedést (1.). A keresztények és a zsidók közti kisebb értékű kölcsönügyletek esetében zálogot és tanúkat követel meg (2.), a nagyobbaknál ellenben a pénzösszeg és a tanúk nevének írásba foglalását és az írás kölcsönös ­megpecsételését kívánja meg (3.), s ugyanezt rendeli el adásvételek esetén is (4–7.).

Kiadják a Kálmán király korabeli ún. II. zsinat határozatait, melyek ­szigorú előírásokat tartalmaznak a papi nőtlenség (8–10., 12.) és a házasság felbonthatatlansága érdekében (4–7., 16.), elrendelik az egyházakban a királyért és az országért naponta mondandó imákat (1.), kiközösítést helyeznek kilátásba a ­király ellen összeesküvők és ­támogatóik ellen (2–3.), megfosztják a ­világiakat az egyházak feletti hatalomtól (11.), tilalmazzák, hogy a falvak elköltözzenek templomuk mellől (13.) és rendelkeznek az ünnepekről (14–15.)

Meghal (Könyves) Kálmán magyar király. (Fehérvárott temetik el.)

II. István király és I. Ulászló cseh fejedelem a magyar–cseh határon tárgyalásokat kezd a két ország viszonyának rendezéséről, békekötés helyett azonban csatára kerül sor az Olšava folyónál, melyben a magyar király vereséget szenved. (A csatáról beszámoló források említik első ízben a székelyeket.)

Velence támadást indít Dalmácia teljes visszahódítására. Június 29-én Zára mellett legyőzi a magyar ­sereget; szeptember 29-én meghódol Spalato.