Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Először említik forrásaink az udvarispán (curialis comes) méltóságát. Az új tisztség létrejötte azzal függ össze, hogy a nádor fokozatosan kiválik a királyi udvar szervezetéből. Korábbi feladatai egy részét az udvarispán veszi át: irányítja a királyi udvar gazdasági ügyeit, továbbá ellátja az uralkodó nevében a királyi udvarban folyó (királyi jelenléti) bíráskodást. (→ 1214. az év folyamán)

II. János bizánci császár megtorló hadjáratot vezet Magyarországra: Haramnál (Krassó) legyőzi a magyarokat, elfoglalja Haram várát, a Szerémséget, majd ­vissza­vonul.

A hadjárat idején a beteg II. István Egerben tartózkodik. Az ország ­előkelői – trónörökös híján – II. István unokaöccsét, Sault jelölik a király utódául. Az előkelők egy másik csoportja Bors ispánt és társát, Ivánt választja királlyá. A betegségéből felépülő II. István Ivánt ­kivégezteti, Bors ispánt pedig Bizáncba száműzi.

II. István cseh segítséggel visszafoglalja a Szerémséget és lerombolja Barancsot. ­Kitér az újra felvonuló bizánci had elől, majd újabb támadása során majdnem ­foglyul ejti II. János császárt, akivel ­az­után Barancs közelében októberben békét köt.

II. István király tudomására hozzák, hogy a vak Béla herceg (Álmos fia) Magyarországon rejtőzködik. A király összeházasítja a vak Bélát ­szövet­ségese, I. Uroš szerb nagyzsupán leányával, Ilonával, Tolnát jelöli ki lakóhelyéül és gondoskodik róla.

(Könyves) Kálmán király 1114 körül elűzött feleségének, Eufémiának a fia, a magát Kálmán törvényes fiának valló Borisz Oroszországból a Bizánci Birodalomba megy, hogy támogatást szerezzen a magyar trón elfoglalásához, segítséget azonban nem kap. (→ 1132. július 22. előtt)

II. István a Váradtól északra fekvő Váradelőhegyen (Váradhegyfokon) megalapítja az első magyarországi premontrei prépostságot a rend anyamonostorából, a franciaországi Prémontréből hívott szerzetesekkel. (→ 1120)

Hontpázmány nembéli Lampert ispán és családja Bozókon bencés apátságot alapít. (→ 1135. az év folyamán)

Meghal II. István király. (Váradon temetik el, talán a rendi hagyomány szerint általa alapított váradelőhegyi premontrei monostorban.)