Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

II. (Vak) Béla ismét visszafoglalja Velencétől Közép-Dalmáciát. A meghódolt Spalato új érsekét, Gaudiust Felicián ­esz­tergomi érsek szenteli fel. (Az eljárást II. Ince pápa a Szentszék sérelmének tekinti.)

II. (Vak) Béla király hódoltatja Boszniát. (A tartományra a magyarországi források „Ráma” néven utalnak.) (→ 1141. ­feb­ruár 13. előtt)

II. (Vak) Béla Esztergomban az ­elő­kelők jelenlétében és akaratából másodszülött fiát, Lászlót Bosznia hercegévé nevezi ki.

II. (Vak) Béla király jelenlétében felszentelik a leégése után újjáépített pannonhalmi monostort. (A tűzvész utáni újjáépítés valószínűleg meghagyta a templom 1000 körüli alaprajzát, és ­inkább csak új tetőzet készítésére, valamint a falak felső részének kijavítására korlátozódott.) A király adományt tesz az apátság számára, és megerősíti korábbi kiváltságait (→ 1224 vége)

II. (Vak) Béla hazahozatja a Bizánci Birodalomban 1127-ben elhunyt apja, Álmos herceg maradványait. (Álmos herceget Fehérvárott temetik el.)

II. (Vak) Béla Ilona királynéval és az ország előkelőivel rendezi az ­atyja, Álmos herceg által 1107 körül alapított dömösi prépostság helyzetét, új adományokkal látja el, és összeíratja a prépostság birtokait, szolgálónépeit és azok kötelezettségeit. A több mint száz földrajzi nevet és közel 1400 ­személy­nevet tartalmazó összeírásban a halászok kötelezettségéről a következő szerepel: „Ezek a halászok földjükkel és nagy erdejükkel, valamint a Ipoly folyón levő, előbb említett tanyával együtt adattak. Adniuk kell pedig minden szerdán, pénteken és szombaton 30-30 halat, és nagyböjt idején viszont mindennap 30 halat kötelesek ­szolgáltatni. A halak mértéke pedig négy ­tenyér. Ezek a halászok pedig arra, hogy e szolgáltatásokat nem teljesítik semmiféle mentséget nem hozhatnak fel, mert ha a ­halászszerencse cserbenhagyja őket, az előírt számú halat meg kell venniük, és így kell teljesíteniük kötelezettségüket.” (Szabó ­Dénes fordítása)

Meghal III. (Ferdeszájú) Boleszló lengyel fejedelem. Végrendeletében országát négy fia között osztja fel; ­ezzel Lengyelország részfejedelemségekre hullik. (→ 1320. január 20.)

II. (Vak) Béla sereget küld II. Jaropolk kijevi nagyfejedelem ­segít­ségére a csernyigovi fejedelem ellen.

II. (Vak) Béla fogadja Ottó bambergi püspök követeit, s anyagilag támogatja a püspök pomerániai térítő tevékenységét.

II. (Vak) Béla leányát, Zsófiát ­eljegyzik III. Konrád német király fiával, Henrik herceggel. (→ 1145 körül)