Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

I. Ferenc király aláírta az 1822. évi katolikus nemzeti zsinat rezolúcióit.

Mivel a király ellenezte, XII. Leó pápa titkos konzisztóriumon in petto bíborosnak nevezte ki Rudnay Sándor hercegprímást.

Alsózsolcán a tiszai evangélikus és a tiszáninneni református egyházkerület küldöttei közös tanácskozáson állapították meg a két egyház lelkészeinek a másik felekezetű hívőktől követelhető járandóságának irányelveit. → 1830. május 6.

XII. Leó pápa bullájával Pyrker László volt velencei pátriárkának az „egri pátriárka érsek” címet adományozta.

I. Ferenc király szentesítette az 1827. évi törvényeket. Az 1827:XXI. törvénycikk Az érseki széknek s egyszersmind az esztergomi egyház főkáptalanjának alapítása helyére leendő visszaviteléről. (Rudnay Sándor hercegprímás által Esztergomba történt visszahelyezés becikkelyezése.) Az 1827:XXVI. törvénycikke A székesfehérvári káptalan közhitelűségéről. (Az 1777-ben szervezett székesfehérvári püspökség melletti káptalannak megadta a hiteleshelyi működés jogát.) Az 1827:XXVIII. törvénycikk Az egyházi anyakönyveknek másodpéldányban a törvényhatóság levéltárába helyezéséről s ott leendő őrzéséről rendelkezett.

A nyíri esperesi kerület egyházközségeit (Lugos, Fábiánháza, Vasvári, Ders, Császári, Hodász, Parasznya és Penészlek) visszacsatolták a munkácsi görög katolikus egyházmegyéhez. Helyettük a nagyváradi görög katolikus egyházmegye kilenc más egyházközséget kapott. (Érkenéz, Szentgyörgyábrány, Nyíradony, Csegöld, Pete, Busák, Aranyos-Mező, Nagy-Bozita és Szaszár.)

Az országban 130 plébániai és kápláni állás üresen állt.

Életének 89. évében Budán elhunyt Dionysziosz Popovics (Popovics Dénes), akit a konstantinápolyi pátriárka 1785-ben belgrádi, 1790-ben budai püspökké nevezett ki. (A Szerbiai Ortodox Egyház ekkor a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak volt alárendelve.) Az ő püspöksége alatt épült a hazai görög templomok és iskolák többsége.

Királyi leirat jóváhagyta Pyrker László egri érsek szándékát magyar nyelvű tanítóképző intézet alapítására. → december 2.