Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Pesten fölszentelték a kívülről még nem befejezett, fazsindelyes tornyú, bejárati tornác nélküli Széna (ma: Kálvin) téri református templomot. (A zsindelyes tornyot 1859-ben lebontották és helyébe Buchold tervei szerint rézsisak került. Ezzel 43 év után befejeződött a templom építése.)

I. Ferenc király szentesítette az 1830. évi törvényeket. Az 1830:VII. törvénycikk A magyar ezredekbe sorozandó újoncokban fölajánlott segedelemről. 4. §: a megajánlott újoncok sorába zsidók is vétessenek föl, kiknek számát a népesség aránya szerint az illető törvényhatóság határozza meg. Az 1830:XIII. törvénycikk A pannonhalmi főapát azon kötelezettségéről, hogy pap nemesi telkeket adományozzon.

Hám János szatmári püspök székhelyén letelepítette az irgalmas rendet, és megkezdte számára a kórház építését.

Fényes Elek statisztikai adatai szerint Magyarország területén a 8 671 727 összlakosságból 202 876 zsidó élt (2,34%).

Bartolomeo Alberto Cappellari bíboros, a pápai missziók élén álló Propaganda Fide kongregáció prefektusa személyében a konklávé megválasztotta az új pápát, aki a XVI. Gergely nevet vette föl.

Ünnepélyesen elhelyezték a Pyrker László egri érsek által építtetett egri székesegyház alapkövét. A terveket Hild József készítette. → 1837. május 7.

Meghalt Rudnay Sándor esztergomi érsek. (Az érseki széket 1838-ig nem töltötték be.)

Br. Szepessy Ignác pécsi megyéspüspök 167 ezer Ft költséggel megalapította a jogakadémiát és az egyházmegyei nyomdát.

XVI. Gergely pápa a Mirari vos kezdetű enciklikájában megfogalmazta pápaságának programját. A vallással és az egyházhoz tartozással összeférhetetlennek nyilvánított minden olyan törekvést, amely tudomásul vette a társadalmi és politikai változásokat, megbékélt a polgári mozgalmakkal. A körlevél a hitbeli eltéréseket, a lelkiismereti és vallásszabadságot, az egyházi és világi hatalomnak való engedetlenséget, az állam és az egyház szétválasztásának tanát, valamint a „veszedelmes társaságokat” (liberálisok, szabadkőművesek, szocialisták, kommunisták) heretikusoknak nyilvánította.