Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Gömör vármegye törvényhatósága fölszólította Scitovszky János rozsnyói megyéspüspököt, hogy tiltsa el papjait a vegyes házasságok megakadályozásától. (A püspök erre nem hajlott, ezért a törvényhatóság 1837. április 11-én vádat emelt azon katolikus papok ellen, akik vonakodtak a vegyes vallású párokat megesketni. Scitovszky tiltakozott az eljárás jogtalansága ellen.)

A pesti görög-vlach ortodox egyházközség elfogadta azt a határozatot, hogy a jegyzőkönyveket ezentúl nem németül, hanem magyar nyelven vezessék.

Fölszentelték az egri székesegyházat. (Az építési költségek 680 915 rajnai forintot tettek ki.)

Scitovszky János volt rozsnyói (és újonnan kinevezett pécsi) megyéspüspök visszautasította Gömör vármegye törvényhatóságának vádjait. Cáfolta a vegyes házasságok akadályozásának vádját, s közölte, hogy a 10 éves püspöksége alatt kötött 16 355 házasságból 811 volt vegyes. A 23 konkrét esetet kivizsgáltatta, s kiderítette, hogy csak egy felel meg a valóságnak, s itt azért kellett megtagadni az áldást, mert a szülők ellenezték a házasságot.

A 12 123/1209. számú udvari rendelet értelmében a kitett gyermekek a befogadó vallásában nevelendők, ha az a bevett vallások közé tartozik.

Gömör vármegye Scitovszky János rozsnyói püspököt följelentette a királynál, elnevezvén őt minden isteni és emberi törvény áthágójának. A levél szerint papjai az ő biztatására akadályozzák a vegyes házasságokat, s ezeket csak abban az esetben tűrik el, ha a protestáns fél áttér vagy legalábbis reverzálist ad. Konkrétan 23 esetet hozott fel a megye, amikor a katolikus lelkész megtagadta az áldást.

V. Ferdinánd magyar király Kopácsy József veszprémi megyéspüspököt nevezte ki esztergomi érsekké. Kopácsy kéri, vonja vissza a kinevezést.) → 1839. január 15.

Kopácsy József visszavonta lemondását és elfogadta az esztergomi érseki kinevezést. Tisztségét haláláig, 1847. szeptember 18-ig viselte. (Levelében kifejezte aggodalmát a bazilika félbemaradt építése miatt, s segélyalapot kért az építkezés befejezéséhez.)

XVI. Gergely pápa prekonizálta Kopácsy József esztergomi érseket.