Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Ludovico Altieri bécsi nuncius levélben tájékoztatta Kopácsy József esztergomi érseket, hogy feljelentés érkezett ellene, miszerint janzenista elveket vall, s így hitbeli ortodoxiája nem teljesen megbízható.

Lajcsák Ferenc nagyváradi római katolikus megyéspüspök pásztorlevelében és az azt követő, április 22-i utasításában úgy rendelkezett, hogy a vegyes házasságokat reverzális nélkül ne áldják meg. Amennyiben a protestáns félnem ad kötelezvényt a házasságban születendő gyermekek katolikus hitre valóneveléséről, ott a vegyes párokat csak a plébánialakban, hallgatólagos jelenléttel (passiva assistentia) kell összeadni és megesketni. (Szilágyi Lajos, Bihar vármegye tanácsbírája felterjesztésben kérte a királytól, hogy vonassa vissza a püspök rendelkezéseit.) → április 17.

Elhunyt Szüts István református lelkész, egyházi író és énekszerző.

V. Ferdinánd rendeletet bocsátott ki, melyben kijelentette, hogy szigorúan őrködik a törvények megtartása felett, a hercegprímást pedig külön is utasította, hogy Lajcsák Ferenc a többi püspökkel együtt tartózkodjék a felesleges és ártalmas izgatásoktól.

Hg. Klemens L. W. Metternich államkancellár azt ajánlotta, hogy az állam őrizze meg semlegességét a vegyes házasságokból származó gyermekek vallására nézve, s ne csak a passiva assistentia megengedését kérje a pápától, hanem ezen túlmenve, ismerje el a protestáns lelkészek előtt kötött vegyes házasságok jogi érvényességét is.

V. Ferdinánd ünnepélyesen megnyitotta az 1839–40. évi országgyűlést. (A valláspolitika országgyűlési progamja: a Scitovszky–Lajcsák-ügy kivizsgálása, a két püspök eljárásának megtorlása; a protestánsok törekvése a teljes vallási egyenjogúság felé; kisebb jelentőségű kérdések, melyek kiemelkedő pontja a jezsuita rend visszaállítása.) → 1840. január 12.

Elhunyt Hayser Keresztély Mihály evangélikus lelkész, majd bécsi szuperintendens.

Denkel és Kropacsek vezetéknevű lakatoslegények külföldről Magyarországra hozták baptista jellegű tanaikat. (Az egyháztörténeti szakirodalom az ő tevékenységükhöz köti a nazarénusok magyarországi megjelenését.) → 1939. december 2.

Meghalt Guzmics Izidor bakonybéli bencés apát, költő, nyelvész, a katolikus–protestáns unió lelkes képviselője.