Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Pest vármegye közgyűlése feliratban tiltakozott Kopácsy József esztergomi érsek július 2-i pásztorlevele ellen, s kérte annak visszavonását, mondván, hogy a passiva assistentia sérti az 1791:XXVI. törvénycikket. Ezért minden papot, aki az áldás megtagadásával esket, az 1647:XIV. törvénycikk értelmében 600 forint bírságra kell ítélni. (Pest vármegye példáját két-három vármegye kivételével a többi is követte.)

A bányai evangélikus egyházkerület közgyűlése elhatározta, hogy jegyzőkönyveit ezentúl magyarul vezeti. Elrendelte, hogy a vegyes nyelvű egyházközségekben, ahol magyarok is vannak, 1841. január 1-jétől magyarul vezessék az anyakönyveket.

Az evangélikus egyház pesti egyetemes gyűlése határozatot hozott az egyház iskoláinak magyarosításáról.

Gr. Zay Károly, a dunáninneni evangélikus egyházkerület főfelügyelője eltiltotta a tanítástól Ľudovít Stúrt, a pozsonyi evangélikus líceum tanárát, a szlovák nemzeti mozgalom vezetőjét.

XVI. Gergely pápa fogadta Lonovics József csanádi megyéspüspököt, aki átadta a magyar katolikus püspöki kar és az osztrák érsekek folyamodványát.

Fényes Elek statisztikai adatai szerint a zsidóság létszáma a Dunántúlon 1 993 975 összlakosból 42 244, a Dunamelléken 2 594 541 összlakosból 73 268, a Tiszamelléken 1 690 614 összlakosból 50 537, a Tiszántúlon 2 392 597 összlakosból 36 827, összesen 202 876 fő.

Pesten megjelent a Religio című katolikus folyóirat. Alapítója Szaniszló Ferenc, későbbi nagyváradi római katolikus megyéspüspök. (1848. szeptember 27-től a Religio és Nevelés címet viselte. 1929-ben szűnt meg.)

Zala vármegye közgyűlése körlevelet bocsátott ki, amelyben javasolta, hogy a vármegyei bíróságok ítéljék pénzbüntetésre a vegyes házasságok megáldását megtagadó katolikus papokat. (A vármegyék döntő többsége egyetértett a zalai körlevélben foglaltakkal. Esztergom vármegye január 14-i, Heves vármegye február 17–18-i közgyűlése viszont ellene foglalt állást. A Helytartótanács a Zala vármegye által indított akciót leállította.)

Ballagi (Bloch) Móric az Athenaeum hasábjain fölhívást közölt egy „magyar–zsidó tanítókat” képező intézet fölállítása érdekében.