Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Gr. Zay Károly a Társalkodóban Néhány szó a Pesten felállítandó ref. főiskola ügyében című cikkében indítványozta, hogy főiskolát a két protestáns egyház (evangélikus és református) közös erővel állítson fel, s a siker érdekében lépjenek unióra.

A 2685/185. számú királyi rendelet előírta, hogy az olyan javadalmak megüresedését, amelyek királyi legfelsőbb adományozás alá, valamint a közalapok, a m. kir. udvari kamara, az udvari haditanács, a bányászati kamara, a szabad kir. városok és valamely község kegyurasága alá tartoznak, közhírré kell tenni, s az attól számított hat héten belül lehet pályázni a javadalom betöltésére.

Sáros vármegye közgyűlése elhatározta, feliratban kéri a királytól, hogy „a katholikus egyház lelki szertartásainak elrendelését illető törvényes függetlenségét továbbra is leghathatósb királyi oltalma alá venni” szíveskedjék.

Befejeződtek Lonovics József csanádi megyéspüspök vatikáni tárgyalásai. Luigi Lambruschini államtitkár közlése szerint XVI. Gergely pápa teljesíti a passiva assistentiára vonatkozó kérelmet, de csak Magyarországra vonatkozólag.

Lonovics József csanádi megyéspüspök előterjesztése alapján XVI. Gergely pápa a Quas vestro brevéjében megtiltotta a magyarországi katolikus papságnak a vegyes házasságok megáldását, a passiva assistentiát azonban a múltra jóváhagyta és a jövőre megengedte. Érvényesnek tekintette viszont a nem katolikus lelkészek előtti vegyes házasságot. (Ez ellentmondott az 1791:XXVI. törvénycikknek, amely kimondta: vegyes házasságokat csak katolikus pap előtt lehet megkötni.) → október 12.

Popovics Vazul munkácsi görög katolikus püspök egyházmegyei zsinatot tartott. Rendezték a papok és a kántortanítók özvegyeinek és árváinak helyzetét, részükre gyámalap és jóléti intézmények szervezéséről határoztak.

Elhunyt Budai Ézsaiás, 1822. augusztus 9-től tiszántúli református püspök, neves író.

Borsod vármegye közgyűlése körlevelet bocsátott ki, amelyben javasolta, hogy a fölösleges papi javakat a következő országgyűlésen fordítsák a népnevelésre.

Kopácsy József hercegprímás megkapta a passiva assistentia kérdésében döntő pápai iratokat.

Az evangélikus egyház konventje és a református egyház egyetemes ülése gr. Zay Károly, illetve gr. Teleki Sámuel vezetésével közös választmányt alakított. (Feladata a két felekezet szervezeti egyesülésének előkészítése.)