Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Kopácsy József hercegprímás körlevelében a szülőket a gyermekek iskolába járatásának kötelességére intette, és a templomi hitoktatást szorgalmazta az iskolai mellett.

V. Ferdinánd magyar király a tetszvényjog alapján jóváhagyta XVI. Gergely pápa 1841. április 30-i brevéjét és engedélyezte annak kihirdetését.

Kopácsy József hercegprímás, miután megkapta a királyi placetumot, hivatalosan is közzétette a pápai brevét, amely katolikus papoknak megtiltotta, hogy megáldják a vegyes házasságokat.

Elhunyt id. Báthory Gábor dunamelléki református püspök, a pesti (Kálvin téri) templom építője.

Pesten megjelent a Protestáns Egyházi és Iskolai Lap, az egész magyar protestánsság akkor egyetlen időszaki közlönye. Első szerkesztői: Török Pál, Székács József és Taubner Károly. (1848-ban megszűnt, 1852-ben újraindult, majd 1919-ben végleg abbamaradt.)

V. Ferdinánd király Josip Rajačićot karlócai ortodox érsekké nevezte ki.

Pavol Jozeffy evangélikus szuperintendens a királyhoz intézett beadványában a szlovák papság nevében tiltakozott az evangélikus egyházi szertartás és anyakönyvezés elmagyarosítása és a szlovák nyelvművelés akadályozása ellen. → július 15.

A pesti keresztény és zsidó kereskedők együttesen folyamodtak a nádorhoz egy királyi szabadalmazott nagykereskedők testülete alakításának engedélyezéséért, „amelybe a tagok valláskülönbség nélkül vétetnének föl”. → 1845. november 20.

Az evangélikus egyház Pesten tartott egyetemes konventje elítélte Pavol Jozeffy evangélikus szuperintendensnek a szlovák papság nevében június 4-én a királyhoz küldött beadványát.