Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Kopácsy József esztergomi érsek tanítóképzőt létesített Esztergomban.

Szatmárnémetiben letelepedtek a Szent Vince Leányai; ugyanitt nőnevelő intézet nyílt. → 1858.

Eperjesen megkezdődött a tanítás az Evangélikus Hittudományi Főiskolán.

Scitovszky János pécsi megyéspüspök plébániatemplomot építtetett Darázs községben; vállalta Györe temploma felépíttetésének költségeit.

Megjelent Kriza János unitárius lelkész (1861-től 1875-ig püspök) Vadrózsák című székely népköltési gyűjteménye első kötete. → 1863.

Megalakult a Magyar Izraelita Kézmű- és Földművelési Egyesület (MIKÉFE).

A református és az evangélikus egyház küldöttei közös bizottságot hoztak létre egy közös főiskola létesítése érdekében. (A törekvés meghiúsult.)

József főherceg nádor fölszólította gr. Zay Károly evangélikus egyházi főfelügyelőt, hogy vessen véget az evangélikus iskolákban elharapódzott nemzetiségi vitáknak.

Kopácsy József esztergomi érsek emlékeztetője hg. Metternich államkancellár részére, amely szerint a magyarországi vallásügy sarkköve az, hogy a vegyes házasságok melyik vallás lelkésze előtt köttessenek meg, s az azokból származó gyermekek melyik vallásban neveltessenek. (Három megoldási lehetőséget vetett fel: 1. az 1791:XXVI. törvénycikk módosítása azzal, hogy a nem katolikus lelkészek előtt kötött vegyes házasságok is érvényesek; 2. az 1840. évi törvényjavaslat elfogadása, amely kötelezőleg előírja, hogy a gyermekek apjuk vallását kövessék; 3. a felek szabad megegyezése döntse el, hogy születendő gyermekeik milyen vallásban neveltessenek. Kopácsy az első módozat mellett érvelt.)

Az országgyűlés kerületi ülése elfogadta Klauzál Gábor felirati javaslatát az országgyűlés teendőiről. Vallási kérdésekben javasolta: 1. a reverzálisok nemcsak a jövőre, hanem visszamenőleg is eltörlendők; 2. az áttérés teljesen szabad; 3. az újraesketések tilosak; 4. a vegyes házasságban élő protestáns fél a separatio a mensa et a toro (elválasztás asztaltól és ágytól) kimondása után újra házasságra léphet; 5. Horvátországban az evangélikusok befogadandók; 6. a bevett vallásfelekezetek az egymás közti teljes egyenlőség és viszonosság elve szerint kezelendők.)