Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Az unitárius egyház Magyarországon való befogadásáról szóló törvényjavaslatot a király elé terjesztették. → 1848. április 11.

A katolikus püspöki kar tanácskozása elhatározta, hogy a jövőben a kisdedóvóktól kezdve a konviktusokon, a gimnáziumokon, líceumokon és szemináriumokon át jobban ügyel a katolikus szellem ápolására. A vallásos szellem felébresztésére tervbe vették az egyes hitbuzgalmi társulatok, főképpen a Mária-kongregációk fellendítését, a különböző egyletek életre hívását, „épületes és célszerű” könyvek kiadására és terjesztésére könyvkiadó vállalat megindítását.

V. Ferdinánd király szentesítette az 1843–44. évi országgyűlés törvényeit. Az 1844:III. törvénycikk A vallás dolgában törvényesítette az 1844. november 10-ig, vagyis a III. törvénycikk életbe léptetéséig a nem katolikus lelkészek előtt kötött vegyes házasságokat, s a vármegyei hatóságokat arra kötelezte, hogy a náluk őrzött házassági anyakönyvek másodpéldányába ezen házassági eseteket bevezessék; törvényesítette az 1839. március 15. óta protestáns lelkipásztor előtt kötött vegyes házasságokból született gyermekeket; a katolikus hitre áttérni szándékozót semmiféle alakiság nem köti, de ugyanakkor, ha katolikus akarja vallását megváltoztatni, szándékát négy héttel korábban köteles lelkészének jelenteni, s ha ennek oktatása ellenére is megmarad elhatározása mellett, akár a lelkész, akár ennek megtagadása esetén két tanú által kiállított kijelentkezési bizonyítvány alapján az áttérés befejezettnek tekintendő. Az áttérésekről félévente kell az uralkodót tájékoztatni.

Diósgyőrött elhunyt Kristóffy Gáspár, aki a II. József császár és király által 1786. augusztus 7-én föloszlatott pálos rend utolsó élő tagja volt.

A 12 464. számú kamarai körrendelet a kamarai plébániák épületeinek fenntartásáról úgy rendelkezett, hogy a nagyobb tatarozásokat a kegyúr terhére kell végezni; istállóknál, kocsiszíneknél a helyi erők is segíthetnek.

Kopácsy József esztergomi érsek V. Ferdinánd király beleegyezésével Vasile Erdélyi nagyváradi püspököt Balázsfalvára küldte, hogy vizsgálja ki a Joan Leményi, fogarasi görög katolikus püspök elleni lázadás okait. (A balázsfalvi tanárok és diákok egy része szembefordult Joan Leményi püspöknek a románok jogaiért folytatott küzdelemben tanúsított mértéktartó politikájával.) A lázadók azonban írásban tiltakoztak Erdélyi püspök kiküldetése ellen. → 1846. január 27.

Kopácsy József hercegprímás megáldotta és feltűzette az esztergomi bazilika kupolájára a keresztet.

V. Ferdinánd király fölmentette tisztségéből gr. Haller Ferenc horvát bánt, s e tisztség ellátásával Juraj Haulik (Haulik György) zágrábi püspököt mint báni helytartót bízta meg.

V. Ferdinánd király jóváhagyta a valláskülönbséget figyelmen kívül hagyó nagykereskedők testületének megalakítását.

Kopácsy József hercegprímás körlevelében a papságot a buzgóságra és önmegtartóztatásra, gyakori gyónásra és évenkénti lelkigyakorlatra buzdította.