Az oldalon lévő Célzott keresés használatával, illetve a bejegyzések alatt található címkék segítségével könnyen megtalálhatja az Ön által keresett kronológiát

Megjelent Pesten a Katolikus Néplap, amelynek német nyelvű változata a Der katolische Christ, szlovák változata a Bogumil. (1849. december 7-én szűnt meg.)

Pesten megalakult a Magyar Izraelita Középponti Reformegylet.

A népképviseleti országgyűlésben Szemere Bertalan belügyminiszter a zsidókérdés tárgyalására az időpontot alkalmatlannak nyilvánította.

Pesten üléseztek a magyarországi és a kapcsolt részek izraelita lakosságának megbízottai, újból a zsidóság egyenjogúsítását kérték a nemzetgyűléstől.

A nemzetgyűlés alsóházában Kállay Ödön bejelentette a zsidók emancipációjáról szóló törvényjavaslatát. 1. §: a Magyarországon és a kapcsolt részeken élő zsidó mind polgári, mind vallási tekintetben egyenlő az ország többi polgárával; 3. §: keresztények és zsidók között a törvény kihirdetése után kötött házasságok érvényesek; 4. §: az 1844:III. törvénycikk 2. szakasza keresztények és zsidók közötti vegyes házasságokra is kiterjed; 5. §: az ilyen házasságokból származó gyermekek 16 éves korukig apjuk vallását követik. (Javaslata egyidejűleg valósította volna meg a zsidó lakosság polgári és politikai emancipációját a zsidó vallás recipiálásával.) → 1849. május 24.

Gr. Nádasdy Ferenc kalocsai érsek, mint a legidősebb főpap, nemzeti zsinatot hirdetett Pozsonyba.

 István nádor felfüggesztette Josif Rajačić karlócai ortodox metropolitát egyházi méltóságából.

A Nemzetgyűlési Osztályok Központi Bizottmánya megtárgyalta a zsidók emancipációja ügyében benyújtott törvényjavaslatot. Egyhangúlag kimondták, hogy az izraelitákat polgári jogaikban az ország többi lakosával egyenlősíteni kell. Három osztály a törvényjavaslat azonnali tárgyalása, hat osztály viszont a legközelebbi ülésre való elhalasztás mellett voksolt.

Br. Eötvös József vallás- és nevelésügyi miniszter törvényben kívánta biztosítani az ingyenes és korszerű felekezetközi községi népoktatást. Javaslatában bizonyos körülmények között meghagyta volna az egyházi iskolákat is, de a képviselőház a teljes államosítás mellett foglalt állást. Másnap mégis a kormány javaslatát fogadták el. → augusztus 25.

A képviselőház megtárgyalta Mészáros Lázár hadügyminiszter újoncállítási javaslatát: a katonai szolgálat alól fölmentették az egyházi személyeket.